Свет

Медији: Израел би могао да узврати Ирану већ данас

Званичници сматрају да Израел не мора да узврати нападом великих размера с обзиром на то да ирански удари нису изазвали велику штету, пише "Волстрит џорнал"
Медији: Израел би могао да узврати Ирану већ данас© Tanjug/AP Photo/Yousef Masoud

Израел би могао да одговори на нападе Ирана већ данас, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на западне званичнике.

Међутим, они изражавају наду да ће превладати "охлађене главе", да ће ситуација деескалирати и неће доћи на напада. 

Званичници сматрају да Израел не мора да узврати нападом великих размера с обзиром на то да ирански удари нису изазвали велику штету.

Како су истакли израелски званичници, та се земља данима припремала, заједно са својим западним партнерима, укључујући Велику Британију, САД и Француску, за могући ирански одговор на напад на ирански конзулат у Дамаску.

"Председник Бајден је пре 10 дана дао инструкције свом тиму да се брани Израел", цитира лист званичнике.

Истовремено, како је лист раније писао, САД неће учествовати ни у једној израелској офанзивној операцији. Вашингтон инсистира да Израел не би требало да чини ништа што би могло да доведе до даље ескалације.

Заузврат, Еј-Би-Си-Њуз, позивајући се на портпарола Израелских одбрамбених снага Петера Лернера, известио је да ће израелским властима требати неколико дана да одреде шта да ураде као одговор на ирански напад на Израел. Према његовим речима, израелско руководство ће одлучити о наредним корацима или данас или у наредним дана. Војска је већ поднела "широки спектар опција" да одговори на ирански удар, приметио је Лернер.

Иран је увече 13. априла лансирао беспилотне летелице и ракете према Израелу као одговор на, како је рекао, "поновљене злочине" из Тел Авива, укључујући напад на конзулат иранске амбасаде у Дамаску, оптужујући израел за то.

Техеран је саопштио да су гађани војни објекти у Израелу. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тврде да су пресреле 99 одсто од скоро 350 пројектила испаљених на Израел. Израел није пријавио смртне случајеве или озбиљне повреде, наводећи да је мања штета причињена ваздушној бази Неватим.

image