Свет

Која је цена одбране Израела: "Ирански напад није коштао ни 10 одсто онога што смо ми потрошили"

За неутралисање иранског ваздушног напада наводно је потрошено више од 1,33 милијарде долара, открио је бригадни генерал Рим Аминох
Која је цена одбране Израела: "Ирански напад није коштао ни 10 одсто онога што смо ми потрошили"www.globallookpress.com © Jamal Awad/XinHua

Млазно гориво, ПВО пројектили и други материјали утрошени на обарање иранских дронова и ракета коштали су између четири и пет милијарди шекела (1,06 до 1,33 милијарде долара), открио је израелски бригадни генерал Рим Аминох за локални медиј "Инет њуз" у недељу.

Ова процена се односи искључиво на трошкове Тел Авива, не рачунајући ресурсе које су Вашингтон и други савезници потрошили том приликом.

Некадашњи саветник за финансије начелника штаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) рекао је да је Израел користио такву муницију као што су пројектили пресретачи "ероу" (око 3,5 милиона долара по комаду) и "Давидова праћка" (око милион долара по комаду).

Аминох је у своју процену такође укључио трошкове летења борбених авиона који су наводно обавили највећи део посла у обарању иранских дронова.

Он је истакао да је далеко јефтиније за Иран да изведе напад него да се Израел од истог одбрани.

"Напад је коштао Иран мање од 10 одсто онога што нас је коштало да се одбранимо од њега. У будућности – за годину, две или пет година – могу да изврше 50 таквих напада. И ако бисмо рекли да је нето буџет ИДФ 2023. био 60 милијарди шекела, без двоструко веће бројке нећемо имати шансе да обезбедимо потребне ресурсе", рекао је израелски бригадни генерал.

ИДФ су тврдиле да је 99 одсто од више од 300 камиказа дронова и пројектила лансираних са иранске територије успешно пресретнуто. Све беспилотне летелице и крстареће ракете су оборене, рекао је портпарол војске Данијел Хагари, док је неколико балистичких пројектила прошло кроз одбрану Израела.

Ти пројектили су погодили ваздушну базу Неватим и нанели "само мању штету на инфраструктури", тврдио је портпарол.

Он је додао да беспилотне летелице које су лансирали милитанти које подржава Иран у Ираку и Јемену нису успели да стигну до израелске територије. Једина жртва била је 10-годишња израелска бедуинска девојчица која је рањена гелером у свом дому на југу Израела.

Напад у суботу уследио је као одговор на ваздушни напад на ирански конзулат у Дамаску 1. априла у којем је убијено седам официра, укључујући два генерала, на конзулат Техерана у Дамаску. Израел је обећао да ће натерати Иран да плати "цену" за узвратни ударац.

image