Русија

Русија у СБ УН: Израел да се угледа на Иран и одустане од провокативних војних акција

Стални представник Русије у Савету безбедности Уједињених нација позвао је све стране у сукобу да покажу уздржаност у напетој ситуацији на Блиском истоку и приметио да је позиција западних земаља права "парада лицемерја"
Русија у СБ УН: Израел да се угледа на Иран и одустане од провокативних војних акцијаwww.globallookpress.com © Michael M. Santiago

Израел би требало да следи пример Ирана који је на синоћном заседању Савета безбедности Уједињених нација дао сигнал да не жели даље стварање тензија са израелском страном, док је позиција западних земаља права "парада лицемерја", поручио је стални стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

"Провокативне војне акције на Блиском истоку су изузетно опасне и носе ризичне последице по читав регион, који је и онако већ пун немира услед заоштравања палестинско-израелског сукоба", истакао је Небензја на састанку СБ УН поводом удара Ирана на Израел као одговор на напад на ирански конзулат у Дамаску.

Стални представник Русије позвао је све стране у сукобу да покажу уздржаност у "напетој ситуацији на Блиском истоку и очигледним ризицима да сукоб прерасте у регионалну конфронтацију". Москва очекује да ће државе региона све проблеме решавати искључиво политичким и дипломатским путем.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је на састанку да је Блиски исток суочен са стварном опасношћу од разорног конфликта пуних размера и да је време за смиривање тензија.

Међународна заједница има одговорност да обезбеди моментални прекид ватре у Појасу Газе, ослобађање свих талаца и несметану испоруку хуманитарне помоћи, поручио је Гутереш.

"Ни регион ни свет не могу себи да приуште нове ратове", нагласио је генерални секретар УН.

Запад показује лицемерје и двоструке стандарде у Савету безбедности УН

Напад Ирана на Израел није се догодио у вакууму, већ је настао као "одговор на срамну неактивност Савета безбедности УН на израелски напад на иранске дипломатске објекте, од којих је последњи био у Дамаску", изјавио је стални представник Русије при УН.

Како је Небензја подсетио, САД, Велика Британија и Француска су раније на састанку поводом овог удара "суштински одбиле да потврде да би све државе требало да примењују основне принципе међународног права о неповредивости дипломатских и конзуларних објеката подједнако и равноправно."

Према речима руског дипломате, да су биле нападнуте амбасаде западних држава, оне "не би оклевале да предузму узвратне мере и у овој просторији би доказале да су у праву".

"За вас је све што се тиче западних мисија и западних грађана свето и мора бити заштићено. Али када су у питању друге државе и њихова права, укључујући и право на самоодбрану, и њихови грађани, онда је 'то другачије', како ви волите да кажете. Данас се у Савету безбедности одвија таква парада лицемерја и двоструких стандарда, коју није нимало пријатно гледати", рекао је стални представник Русије при УН.

Небензја је потврдио да није упознат са информацијом да Савет безбедности УН припрема било какав документ о Ирану у вези са нападом Техерана на израелске војне објекте.

  "Тренутно ми није познато ништа слично", рекао је он новинарима после састанка.

Наиме, како је рекла стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзер, до сада је само једна земља изразила жељу да припреми документ о Ирану.

Иран је у ноћи 14. априла лансирао више од 300 дронова, крстарећих и балистичких пројектила ка Израелу. Напад је био одговор на напад на ирански конзулат у Дамаску. Израел је саопштио да је пресрео више од 99 одсто циљева, уз малу штету инфраструктуре у земљи. Иран каже да је постигао своје циљеве.

image
VV inauguration
banner