Свет

ФАЗ: Приштина односом према Србима доказала да јој је место у најстаријем клубу демократија у Европи

Да је "Косово" раније ушло у Савет Европе Срби би "имали приступ Европском суду за људска права, где би могли да туже сопствену владу", објашњава немачки новинар
ФАЗ: Приштина односом према Србима доказала да јој је место у најстаријем клубу демократија у ЕвропиGetty © Ferdi Limani / Contributor

У коментару срамног гласања у Савету Европе, немачки "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ) наводи да је Приштина "доказала да може и жели да испуни услове" за чланство у "најстаријем клубу демократија" у Европи.

Тај "доказ" жеља и могућности је, објашњава коментатор ФАЗ-а Михаел Мартенс, што је манастиру Високи Дечани враћено земљиште. Иначе, Мартенс је познат по томе што је развејао "мит" о егзодусу Срба са КиМ.

То што је Приштина осам година одбијала да спроведе одлуку уставног суда у Приштини и у катастар упише као власништво манастира Високи Дечани 24 хектара земље, нема везе. Као ни то што је Аљбин Курти отворено и недвосмислено рекао да никада манастиру Високи Дечани не би вратио земљиште да то није био услов за чланство у савету Европе.

Даље, наставља Мартенс, "ако би се Косово придружило Савету Европе, сви грађани најновије европске државе имали би приступ Европском суду за људска права, где би могли да туже сопствену владу".

Ово је, наставља он своју невероватну тезу, "посебно важно за српску мањину на Косову када је у питању заштита њихових права".

Добар је знак да "косовска влада" жели да се потчини надлежности Суда у Стразбуру, наводи Мартенс и процењује да би "многи сукоби последњих година" били избегнути да је ова могућност постојала раније?!

За разлику од "Косова" које је за Мартенса "бастион" европских вредности и велики поштовалац права, Србија је дестабилишући фактор у региону.

Мартенс иде толико далеко да оптужује Београд да блокира формирање Заједнице српских општина (пошто, ваљда, Албанци са КиМ једва чекају да испуне своју обавезу – толико да ни после 11 година то нису урадили) кроз бојкот избора на северу КиМ.

Но, наставља Мартенс, бивша грчка министарка спољних послова Дора Бакојани је "провалила" ову сплетку Београда и обећала је да ће Приштина појурити да испуни своју обавезу формирања ЗСО чим уђе у "најстарији клуб демократија" у Европи и под надзором Савета Европе и суда у Стразбуру.

Али, помало снуждено завршава Мартенс своју тираду, "изгледа да се неке владе још увек колебају око тога да ли заиста желе да одобре захтев Косова за чланство".

"Барем у неким западним престоницама, чини се да се ово заснива на старом погрешном схватању које је већ изазвало проблеме: став да је Србија, као релативно највећа од малих држава на Западном Балкану, кључни фактор стабилности у региону који мора умирити по сваку цену", закључује он.

image
VV inauguration
banner