Србија и Балкан

Позив из Приштине: Искључите Србију из Савета Европе, као раније Русију

Шефица посланичке групе Самоопредељење Мимоза Кусари-Љиља реаговала је поводом заустављања аутобуса са грађанима тзв. Косова на српско-хрватској граници
Позив из Приштине: Искључите Србију из Савета Европе, као раније Русију© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Шефица посланичке групе Самоопредељење Мимоза Кусари-Љиља поручила је да би Србију требало искључити из Савета Европе, као што је то био случај са Русијом, преноси "Кљан Косова".

"Јуче су српски представници у Савету Европе запретили повлачењем, ако Косово буде прихваћено. Србију треба искључити, баш као и Русију", истакла је она.

Министарство спољних послова и дијаспоре и Министарство унутрашњих послова тзв. Косова позвали су грађане да не путују кроз Србију.

"Министарство спољних послова и дијаспоре и Министарство унутрашњих послова саопштавају да након настале ситуације на граничним прелазима са Србијом и самовољног заустављања грађана Косова на њима, сви сународници и грађани који путују треба да избегавају по сваку цену прелазак преко Србије. Министарство унутрашњих послова и предузима све потребне радње и обавештаваће вас о новим детаљима ", наведено је у на Фејсбук страници Министарства спољних послова Косова.

Секретар Канцеларије за везу Приштине у Београду Фатмир Хаџоли тврди је да је више од 300 грађана такозваног Косова "заглављено" у Србији на граничном прелазу са Хрватском, додајући да је овај, како каже, "апсурдан потез српске власти", знак одмазде због гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Подсећамо, Русија је напустила Савет Европе у марту 2022, јер, како се наводи у саопштењу, "државе НАТО и ЕУ доследно претварају организацију у инструмент антируске политике, напуштајући равноправан дијалог и све принципе на којима је структура створена". 

Наиме, то је био одговор на одлуку Комитета министара Савета Европе (ЦМЦЕ) да суспендује права Руске Федерације у Комитету и Парламентарној скупштини Савета Европе "у вези са Специјалном војном операцијом".

image
VV inauguration
banner