Србија и Балкан

Курти одбија да формира ЗСО: Шта ће Србима већа права

Формирање ЗСО је обавеза Приштине по Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина 11 година одбија да је спроведе
Курти одбија да формира ЗСО: Шта ће Србима већа права© Erkin Keci/Anadolu Agency

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново је одбацио формирање Заједнице српских општина и то након што је Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила препоруку о пријему тзв. Косова у Савет Европе.

Курти је у Стразбуру, где је синоћ одржано заседање ПС СЕ на којем је препорука усвојена, рекао да његова влада не жели да основни споразум са Србијом претвори у алат за ЗСО и да је питање ЗСО у оквиру овог споразума, а не обрнуто, преноси "Репортери".

Он тврди да Срби на КиМ "имају многа права као мањина" и малициозно поставља питање "како да траже већа права, када бојкотују и ово што сада имају".

Курти "заборавља" да су Срби напустили приштинске институције након што је Приштина сменила командира тзв. Косовске полиције за регион север, а управо на северу КиМ 95 одсто становништва су Срби. Тај потез представља кршење Бриселског споразума према којем састав полиције на северу КиМ мора да одсликава етнички састав становништва.

Разлог за напуштање институција био је и то што Приштина не спроводи Бриселски споразум, изградња база специјалних јединица тзв. Косовске полиције на северу КиМ и противправна хапшења Срба.

Парламентарна Скупштина Савета Европе усвојила је синоћ препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан Савета Европе и, како је саопштено после седнице, одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву тзв. Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Формирање ЗСО је обавеза Приштине по Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина 11 година одбија да је спроведе.

image