Србија и Балкан

Грци оцрнили Бакојани и посланике: Срамота за шта сте гласали!

Популарни грчки портал "Проњуз" (pronews.gr) објавио је јутрос на насловној страни фотографију Доре Бакојани и чланак са насловом "Срамота: Грчки посланици гласали за предлог Доре Бакојани за чланство Косова у Савету Европе"
Грци оцрнили Бакојани и посланике: Срамота  за шта сте гласали!www.globallookpress.com © George Panagakis

Четворо од пет грчких посланика у Парламентарној скупштини Савета Европе у Стразбуру гласало је за срамни извештај Доре Бакојани, шефице клуба грчких посланика у том европском телу, у којем је подржано чланство Приштине у овој организацији.

Подсетимо, Парламентарна скупштина Савета Европе дала је синоћ, са 131 гласом "за", зелено светло за пријем тзв. Косова у ту организацију, што је непојмљив преседан у историји Савета Европе, те је у потпуности супротно међународном праву.

Популарни грчки портал "Проњуз" (Pronews.gr) објавио је јутрос на насловној страни фотографију Бакојанијеве и чланак са насловом "Срамота: Грчки посланици гласали за предлог Доре Бакојани за чланство Косова у Савету Европе".

Лист оцењује да је Мицотакисова влада узрок погоршања односа са земљом која је традиционални пријатељ Грчке пошто је Дора Бакојани, иначе сестра грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса, предложила је Парламентарној скупштини Савета Европе да подржи улазак тзв. Косова у Савет Европе, иако сама држава Грчка ту лажну државу не признаје.

На крају, констатује грчки медиј, тај њен предлог је у парламенту СЕ прихваћен. Штавише, Грци у тексту поименце наводе четворо посланика који су гласали "за", а то су: сама Дора Бакојани, Ана Ефтимоу, Јоргос Стаматис, Еврипидис Стилијанидис.

Једина која је гласала против, на своју част, како су навели, јесте Нина Касимати из Сиризе, док су Алексис Ципрас и Јоргос Папандреу били уздржани.

Са 131 гласом за, 29 против и 11 уздржаних, ПСЕ је подржала предлог за пријем непризнатог Косова у чланство.

"Дакле, укратко, Мицотакисова влада не види никакав проблем у томе што отцепљује део територије православне Србије и ствара независну државу која у блиској будућности може да се присаједини Албанији и тако створи тзв. велику Албанију (што и јесте крајњи циљ), али је исто тако веома узнемирена ако се нешто слично деси у Украјини, чиме се окреће против суверене државе која је традиционално повезана са Грчком и Русијом", наводи грчки медиј.

Такође се наводи да су "у Србији бесни на Дору Бакојани и не само на њу већ и на целу Грчку, што није добро за Грке".

Грци даље подсећају да тзв. Косово није само регион, већ је реч о српској територији, коју Срби као такву сматрају и да је ово све "територијално сакаћење".

image