Свет

Шеф Представничког дома САД: Русија, Кина и Иран су осовина зла, Путин би могао да оде на Балкан

Мајк Џонсон наставља да убеђује чланове Представничког дома за усвајање новог пакета помоћи Украјини
Шеф Представничког дома САД: Русија, Кина и Иран су осовина зла, Путин би могао да оде на Балкан© Chip Somodevilla/Getty Images

Кинески председник Си Ђинпинг, руски председник Владимир Путин и Иран су, како тврди председник Представничког дома Америке Мајк Џонсон, "осовина зла", а Русија би ускоро, смарта, могла да крене и на Балкан.

У маниру европских званичника који већ дуже време параноишу како је Путинов циљ освајање читаве Европе, као и како је "Украјина последњи бастион светске слободе", и Џонсон је покушао да оправда достављање смртоносне помоћи Кијеву.

"Историја ће нам судити по ономе што радимо, ово је критичан тренутак света. Могао бих да донесем себичну одлуку и урадим нешто другачије, али ја радим оно у шта верујем. Мислим да је допремање смртоносне помоћи Украјини исправна ствар и верујем да су Си, Владимир Путин и Иран осовина зла и да координирано раде. Уверен сам да би Путин наставио марш кроз Европу ако му дозволимо, и сматрам да би могао да крене на Балкан и да нападне Пољску, једног од наших НАТО савезника", рекао је Џонсон.

Међутим, истакао је да би "радије слао метке у Украјину, него америчке младиће".

Џонсон, иначе републиканац, овога пута, позивајући Конгрес да гласа за нови пакет помоћи Украјини, усвојио је наратив демократског председника Џозефа Бајдена, који је такође раније тврдио да је Балкан следећа Путинова "станица". И то без обзира на то што Москва непрестано понавља да напад на Европу није на њеном дневном реду.

Бајден је раније рекао да ће Русија победити ако САД не пруже помоћ Украјини, и упитао – шта ће после тога бити са балканским земљама?

"Ако одемо и Русија издржи њихов напад и победи Украјину, шта мислите да ће се десити у балканским земљама? Шта мислите да ће се десити од Пољске до Мађарске?" рекао је Бајден.

image