Свет

Рат на кредит? Републиканци планирају да Зеленском дају зајам

Идеју је изнео бивши амерички председник Доналд Трамп
Рат на кредит? Републиканци планирају да Зеленском дају зајам© Anna Moneymaker/Getty Images

Украјина би свој крвави рат за који јој полако недостају средства, убудуће могла да води на кредит, будући да је председавајући Представничког дома америчког Конгреса Мајк Џонсон потврдио да републиканци у доњем дому парламента планирају да размотре давање помоћи Украјини у виду зајма.

На питање водитеља канала "Фокс њуз" да ли републиканци који контролишу доњи дом Конгреса планирају да размотре давање помоћи Кијеву у виду зајма, како је то раније предложио бивши амерички председник Доналд Трамп, Џонсон је, наиме, одговорио потврдно.

Према речима председника Представничког дома, његови ставови о овом питању су "100 одсто идентични" Трамповим.

"Када је реч о помоћи Украјини, он је предложио концепт зајма за који мислим да је веома важан и за који мислим да има широку подршку", рекао је Џонсон.

Осим тога, председник Доњег дома Конгреса је напоменуо да разматра могућност да се у предлог закона укључи одредба о могућности конфискације имовине "руских олигарха" са циљем да се она искористи за подршку Кијеву.

Раније је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре са Џонсоном рекао да Републиканска партија САД разматра могућност да обнови помоћ Украјини, али само као кредит.

Америчка администрација упутила је захтев Конгресу за додатна буџетска издвајања у фискалној 2024. години, која је почела у САД 1. октобра, за пружање помоћи Израелу и Украјини, као и за супротстављање Кини и Русији у азијско-пацифичком региону.

Укупно, извршна власт коју предводи амерички председник Џозеф Бајден желела би да добије око 106 милијарди долара за ове сврхе. Група републиканаца у Представничком дому и Сенату Конгреса изјаснила се последњих месеци против наставка финансијске подршке Кијеву.

image
VV inauguration
banner