Свет

Молдавија: Полиција малтретирала учеснике конгреса молдавске опозиције одржаног у Москви (ВИДЕО)

Посланица републичког парламента Марина Таубер изјавила је да се ради о људима који су се вратили из Русије, а који нису задржани на граници 22. априла
Молдавија: Полиција малтретирала учеснике конгреса молдавске опозиције одржаног у Москви (ВИДЕО)© Родион Прока / Sputnik

Органи за спровођење закона Молдавије врше претресе представника опозиције који су били на конгресу у Москви, изјавила је посланица републичког парламента Марина Таубер.

"Сазнали смо да су неке од наших представника претресли, а сада комуницирамо са адвокатима и сазнајемо детаље. Ради се о људима који су се вратили из Русије, а који јуче нису задржани на граници", казала је Тауберова.

Она је претходне ноћи изјавила да су припадници полиције под разним изговорима заустављали учеснике конгреса молдавске опозиције у Москви на аеродрому у Кишињеву, напоменувши да су људи практично били затворени без воде.

Наиме, учесници конгреса молдавске опозиције, одржаног у Москви, приведени су јуче по повратку у Кишињев.

Из новог политичког блока "Победа" су саопштили да су ухапшени испитивани неколико сати.

"Многи од оних који су се вратили су старији, остали су без воде, претили су им, одузели су им новац да нису имали чиме да се врате кући. Наше колеге су испитиване неколико сати, покушавали су да их застраше", наводи се.

Истовремено, Служба за информисање и безбедност Молдавије одвела је на саслушање лидерку партије "Препород" Наталију Параску, која је такође стигла у Кишињев после конгреса.

Касније је посланица републичког парламента Ирина Лозован известила да су припадници реда почели да пуштају делегате са аеродрома.

Притварање на аеродрому у Кишињеву је кршење права грађана

Молдавски опозициони политичар Илан Шор оптужио је председницу републике Мају Санду да покушава да изврши притисак на оне који имају другачије гледиште, након што су неки учесници конвенције у Москви задржани на аеродрому у Кишињеву при повратку у ту земљу.

"Санду крши уставна права грађана Молдавије, ствара потпуни хаос, то не би требало да прође некажњено", оценио је Шор и додао да су путници задржани без икаквог разлога, а да је некима и позлило.

У недељу је у руској престоници одржан конгрес молдавских политичара и друштвених активиста. Тамо су лидери партија Шор, Шанса, Викторија, Ренесанса и Алтернатива снага за спас Молдавије потписали споразум о стварању политичког блока "Победа".

Шор је предложио да се за извршног секретара националног савета нове политичке снаге изабере шефица Гагаузије Евгенија Гуцул, а за председника и секретара Извршног одбора он и посланица Марина Таубер.

Блок ће водити кампању за гласање на референдуму против уласка Молдавије у ЕУ и залагати се за учешће републике у свим процесима уједињења у ЕАЕУ и ЗНД.

image
VV inauguration
banner