Свет

Састала се с Путином, следи јој хапшење: Молдавске власти би да хапсе гувернерку Гагаузије

Јевгенија Гуцул је рекла да јој није битно да ли ће против ње бити покренут кривични поступак јер она се залаже за интересе свог народа, који се на референдуму изјаснио за јачање веза са Москвом
Састала се с Путином, следи јој хапшење: Молдавске власти би да хапсе гувернерку Гагаузије© Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Званичне власти у Кишињеву се спремају да ухапсе гувернерку молдавске покрајине Гагаузије Јевгенију Гуцул одмах по повратку из Русије, открио је молдавски опозициони политичар Илан Шор за канал "Русија 24".

"Имамо инсајдерске информације да се спремају да ухапсе Јевгенију Гуцул одмах на аеродрому", упозорио је политичар.

Упркос томе, Гуцул је спремна да се бори до краја за интересе грађана Гагаузије, напоменуо је Шор.

Гагаузија је аутономија на југу Молдавије, која се традиционално залаже за зближавање са Русијом, док Кишињев води политику усмерену европским интеграцијама.

Јевгенија Гуцул се тренутно налази у радној посети Русији. Посетила је Светски фестивал младих и састала се са председником Владимиром Путином. Разговарали су о политичкој ситуацији у Молдавији. Састала се и са председницом Савета федерације Валентином Матвијенком и са руководством региона са којима Гагаузија има партнерске споразуме.

Дан раније, привремени генерални тужилац Молдавије Ион Мунтјан је обећао да ће суду предати материјале из кривичног предмета против Гацулове. То је рекао у интервјуу за "Џорнал ТВ" одмах након што је водитељка споменула састанак гувернерке Гагаузије са Путином.

Сама Гацулова је рекла да јој није битно да ли ће се против ње покренути кривични поступак јер она се залаже за интересе свог народа, који се на референдуму изјаснио за јачање веза са Москвом.

Стање у Гагаузији

Јевгенија Гуцул је прошлог пролећа победила на изборима за гувернера Гагаузије, на којима је била кандидат партије Шор. Молдавске власти су у јуну ову политичку странку прогласиле неуставном, оптужујући је, између осталог, за сарадњу са Русијом.

Председница Маја Санду још није потписала декрет којим Гуцулова постаје члан владе, иако то закон републике налаже.

Од тада Кишињев врши економски притисак на регион. Тако је у октобру парламент Молдавије одобрио иницијативу владајуће партије "Акција и солидарност" по којој се враћање пореза на додату вредност привредним субјектима Гагаузије врши не из републичког, већ из регионалног буџета.

Гувернерка молдавског региона је због тога од Путина затражила да је заштити.

Те промене би могле да доведу до губитка од 6,8 милиона долара из буџета Гагаузије, међутим, Уставни суд Молдавије је јуче поништио ове амандмане прогласивши их незаконитим.

image
VV inauguration
banner