Свет

Шефица Гагузије: Ако се Молдавија уједини с Румунијом, ми ћемо се отцепити

Шефица аутономне области Гагаузије оштро је реаговала на потезе Кишињева
Шефица Гагузије: Ако се Молдавија уједини с Румунијом, ми ћемо се отцепити© klenger/iStock / Getty Images Plus

Уколико молдавске власти одлуче да се уједине са Румунијом, Гагаузија ће одмах покренути процедуру за отцепљење и повратак у независну Републику Гагаузију, рекла је шефица аутономне области Гагаузије Јевгенија Гутул.

"Ако актуелна молдавска влада пристане на унију, аутономна област Гагузија неће ћутати. Наш народ је 2. фебруара 2014. дао јасан и прецизан одговор да своју будућност види искључиво као део независне и суверене Молдавије", написала је Гутул на свом телеграм каналу.

Она је изразила уверење да ће становници многих суседних молдавских и бугарских села подржати Гагузију и придружити јој се.

Изјава румунског премијера Марсела Чолакуо о подршци уједињењу Румуније са Молдавијом изгледа провокативно и носи реалне ризике, упозорила је сенаторка са Крима Олга Ковитиди.

Чолаку је недавно рекао да подржава идеју уједињења, што би, како каже, могло да се деси приступањем државе Европској унији.

"Треба подсетити да су се у фебруару 2014. становници Гагаузије већ изјаснили за самоопредељење и улазак у Царинску унију Русије, Белорусије и Казахстана. Треба напоменути да је огромна већина становника покрајине гласала против уласка Молдавије у ЕУ. У том контексту провокативна изјава румунског премијера о жељи да се Молдавија уједини са Румунијом садржи реалне ризике", казала је Ковитиди.

Молдавска председница Маја Санду објавила је да је потписала закон којим се признаје румунски као службени језик у земљи уместо молдавског.

Москва је то оценила као покушај молдавске власти да насилно румунизује друштво.

image
VV inauguration
banner