Свет

Украјински посланик: Време српске империје је прошлост, прихватите "Косово" као државу

Гончаренко је члан Парламентарне скупштине Савета Европе и био је заговорник чланства тзв. Косова у тој организацији
Украјински посланик: Време српске империје је прошлост, прихватите "Косово" као државуwww.globallookpress.com © Michael Lucan/Keystone Press Agency

Украјински посланик Алексиј Гончаренко оптужио је Србију да жели да обнови српско царство, те да је потребно да одустане од тога и прихвати "Косово" као независну државу, а са њом да успостави суседске односе.

"Србија мора да се помири са чињеницом да више не може да буде царевина. То треба да буде нормална и демократска земља. На тај начин би била део слободног света. У супротном, наставиће да живи у сиромаштву, у реваншизму, експлоатисаће је Русија, Иран и друге земље које желе да запале ватру на Балкану", каже украјински посланик.

Гончаренко, који је члан Парламентарне скупштине Савета Европе био је заговорник чланства тзв. Косова у тој организацији, а гласање оцењује као историјско.

"Косово ово заслужује, Косово припада слободном свету. Потребна му је наша помоћ да развије вредности као нова земља, као нова демократија. Потребна је експертиза Савета Европе. Овде се не ради о политичким дебатама, реч је о два милиона људи који заслужују да буду део највеће организације на свету, која се бори за људска права, владавину права, демократију – за основне вредности за све нас", каже Гончаренко.

Такође, Гончаренко се залаже за то да Украјина призна независност "Косова", али признаје да поп том питању нема напретка.

"Разлог је јасан. Украјина је у веома тешкој позицији и, уз сво поштовање према Косову, то тренутно није главно питање за Украјину", каже украјински посланик.

image
VV inauguration
banner