Свет

Хаос на универзитетима широм САД: Њујоршка полиција ухапсила 133 антиизраелских демонстраната

Дошло је до бојкота наставе на Колубији, на Харвраду је суспендована студентска организација палестинског комитета солидарности, док је на Јејлу дошло до хапшења демонстраната
Хаос на универзитетима широм САД: Њујоршка полиција ухапсила 133 антиизраелских демонстраната© Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Њујоршка полиција је саопштила да је више од 130 људи ухапшено током синоћњих антиизраелских, пропалестинских протеста у кампусу Универзитета Њујорк, пренели су данас амерички медији наводећи да се широм САД организује све више студентских демонстрација због рата између Израела и Хамаса.

Полицијска управа Њујорка саопштила је да су 133 особе ухапшене и пуштене након што су им издати судски позиви, док се истовремено протести интензивирају на универзитетима Јејл, Колумбија и другим, преноси "Тајмс оф Израел".

У универзитетским кампусима широм САД појачани су пропалестински протести, који се одржавају се док студенти Јевреји обележавају Пасху.

Након што је ректор Универзитета Колумбија у Њујорку јуче отказао наставу као одговор на протесте и рекао да ће се настава одвијати онлајн до краја семестра, данас је на Универзитету Харвард  суспендована пропалестинска студентска организација, због наводног кршења школске политике организовањем протеста у кампусима.

Харвардски палестински комитет солидарности објавио је вест о суспензији на друштвеним мрежама.

"Можете суспендовати нашу организацију и претити нашим студентима. Али никада нећете ућуткати наше позиве за ослобађање од апартхејда, окупације и геноцида. Позивамо заједницу Харварда да се бори против репресије и придружи се покрету за ослобођење Палестине", наводи се у посту на платформи Икс и Инстаграму, уз неколико објављених фотографија.

У саопштењу које је Си-Ен-Ен у понедељак послала портпаролка универзитета Холи Џеј Џенсен, каже се да Харвард блиско сарађује са признатим студентским организацијама како би се уверио да поштују смернице у Водичу за ресурсе студентских организација.

"Колеџ је посвећен примени свих политика на садржајно неутралан начин и у блиском партнерству са нашим студентским организацијама. Од свих студентских организација се тражи да годишње учествују у обуци о овим смерницама, а свака организација за коју се утврди да крши политику подлеже корективним мерама", наводи се у саопштењу.

Хапшења на Јејлу

Десетине пропалестинских активиста на Универзитету Јејл данас су такође наставили протесте, након што је у понедељак ухапшено 45 демонстраната, саопштила је полиција у Њу Хејвену у Конектикату.

Десетак демонстраната, од којих су неки били са врећама за спавање, протестовало је испред школске библиотеке, преноси Си-Ен-Ен.

Тензије су ескалирале на многим америчким универзитетима од терористичког напада Хамаса на Израел 7. октобра, у којем је убијено око 1.200 људи, као и узвратног напада Израела на Појас Газе, у којем је, према подацима палестинског Министарства здравља убијено десетине хиљада палестинских цивила.

Према подацима Лиге за борбу против клевете, више америчких антисемитских акција догодило се прошле године него у протекле три године заједно.

Ова међународна невладина организација са седиштем у Њујорку документовала је скоро 8.900 антисемитских инцидената у 2023. години, више од 6.500 случајева узнемиравања, као и већи број случајева напада и вандализма.

Савет за америчко-исламске односе (ЦАИР) примио је више од 8.000 пријава о дискриминацији и злочинима из мржње против муслимана и Арапа у 2023. години, што је највећи број у најмање једној деценији.

image
VV inauguration
banner