Свет

УН траже истрагу због масовних гробница у две болнице у Гази

У болницама Шифа у Гази и Насер у Кан Јунису пронађене су масовне гробнице за које би међународна истрага требало да утврди како су ту настале
УН траже истрагу због масовних гробница у две болнице у Гази© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Уједињене нације затражиле су "јасну, транспарентну и поуздану истрагу" масовних гробница откривених у две велике болнице у Гази које су заузеле израелске трупе.

Поуздани истражитељи морају да имају приступ локацијама, рекао је портпарол УН Стефан Дујариц, истичући да и новинарима мора да се омогући да могу безбедно да извештавају из Газе, преноси Асошијејтед прес (АП). 

Претходно је комесар УН за људска права Фолкер Турк изјавио да је "ужаснут" разарањем болница Шифа у Гази и Насер у Кан Јунису, као и извештајима о масовним гробницама у објектима болница и око њих након одласка Израелаца. И он је позвао на међународну истрагу у вези са масовним гробницама у болницама.

"Болнице уживају посебну заштиту по међународном хуманитарном закону. А намерно убијање цивила, затвореника и других који не могу да се боре је ратни злочин", рекао је Турк. 

Портпарол америчког Стејт департмента Ведант Пател назвао је извештаје о масовним гробницама у болницама "невероватно забрињавајућим" и рекао да су амерички званичници затражили информације од израелске владе.

Израелска војска саопштила је да су њихове снаге ексхумирале тела која су Палестинци раније закопали у потрази за посмртним остацима талаца које је Хамас заробио током напада 7. октобра 2023. Војска је рекла да су тела прегледана уз поштовање и да она која нису припадала израелским таоцима поново покопана на истом месту.

Израелска војска саопштила је да је убила или притворила стотине милитаната који су се склонили у два болничка комплекса, тврдње које нису могле бити независно потврђене.

Палестинска цивилна одбрана у Појасу Газе саопштила је у понедељак да је открила 283 тела у привременој гробници унутар главне болнице у Кан Јунису која је направљена док су израелске снаге опседале објекат прошлог месеца. У то време људи нису могли да сахрањују мртве на гробљу и копали су гробове у дворишту болнице, саопштила је Палестинска цивилна одбрана.

Они су навели да су неки преминули током опсаде болнице, а други су убијени када су израелске снаге извршиле препад на здравствену установу.

Питање је и ко би могао или требало да води истрагу.

Да би Уједињене нације спровеле истрагу, једно од њених главних тела морало би да је овласти, рекао је Дујариц.

Главни тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан рекао је након посете Израелу и Западној обали у децембру да је судска истрага о могућим злочинима Хамаса и израелских снага "приоритет за моју канцеларију".

image
VV inauguration
banner