Свет

Генерацијски јаз дубине Великог кањона: Бајден губи подршку младих бирача

Актуелни председник и даље има подршку бирача млађих од 30, али је она неупоредиво нижа него пре четири године
Генерацијски јаз дубине Великог кањона: Бајден губи подршку младих бирачаGetty © Hill Street Studios

Бивши председник Доналд Трамп има све већу подршку међу младим бирачима, указује најновије истраживање Института за политику Харвард Кенеди школе.

Иако актуелни председник Џозеф Бајден води у односу на Трампа са 45 према 37 одсто подршке међу људима старости од 18 до 29 година, та разлика од осам процентних поена је много мања него на изборима 2020. Бајден је тада међу младима имао предност спрам Трампа од чак 23 процентна поена, пише "Политико".

Иако Бајден има већу подршку него Трамп међу женама и обојенима (43 према 33 поена), његове маргине су далеко мање - или непостојеће - међу осталим кључним демографским категоријама.

Он има само шест процентних поена више од Трампа међу вероватним бирачима мушког пола старости до 29 година, према анкети, и само три поена више међу белим гласачима. Када су у питању млади људи без факултетских диплома, између њих је мртва трка.

И иако их је мање, Трампови млађи бирачи су далеко више одушевљени бившим председником од својих вршњака који подржавају Бајдена. Више од три четвртине Трампових гласача рекло је да са ентузијазмом подржава републиканца, док је то случај код само 44 одсто Бајденових бирача.

"Да не буде забуне, ово је другачије бирачко тело младих него што смо имали 2020. и 2022. године, а млади гласачи су мотивисани различитим стварима", рекао је Џон Дела Волп, директор анкета Института за политику школе "Харвард Кенеди".

"Економска питања су на првом месту, кров над главом је главна брига - а јаз између политичких преференци младих мушкараца и жена је изражен", рекао је он.

Харвардова анкета је тек најновије истраживање које показује да Трампов рејтинг међу најмлађим гласачима у земљи расте, што је још један потенцијални знак упозорења за демократе.

Бајденова предност би могла да се повећа ако Трамп буде осуђен у било ком од кривичних процеса који се против њега воде. Са друге стране, његов приступ рату у Израелу, могао би га коштати гласова.

Више од половине бирача у групи од 19 до 29 година, 51 одсто, подржава трајни прекид ватре у Гази - на шта је Бајден престао да позива. Само 10 одсто младих се томе противи.

Само петина младих Американаца верује да је одговор Израела на Хамасов упад 7. октобра оправдан, док 32 одсто верује да није.

image
VV inauguration
banner