Свет

Шта се налази у првој тури новог пакета помоћи за Украјину: Муниција, "бредлији" и опрема за Ф-16

Пре свега, ту је артиљеријска муниција у калибрима 155 и 105 мм, минобацачке мине у калибру 60 мм, ракетни пројектили за вишецевне системе ХИМАРС, као и ракете за лаке преносиве системе ПВО "стигнер" и противоклопне системе ТОВ
Шта се налази у првој тури новог пакета помоћи за Украјину: Муниција, "бредлији" и опрема за Ф-16Getty © Chung Sung-Jun

Министарство одбране САД саопштило је да ће Украјини ускоро бити послата тура војне помоћи у вредности од једне милијарде долара, која представља само мали део новог пакета од 61 милијарде, у оквиру закона ког је амерички председник Џозеф Бајден потписао 24. априла.

Америчко МО је на свом сајту објавило и детаљан списак средстава која ће се наћи у овом пакету "значајне нове безбедносне помоћи", који ће покрити "кључне безбедносне и одбрамбене потребе Украјине", наводи се у саопштењу Пентагона.

Пре свега, ту је артиљеријска муниција у калибрима 155 и 105 мм, минобацачке мине у калибру 60 мм, ракетни пројектили за вишецевне системе ХИМАРС, као и ракете за лаке преносиве системе ПВО "стигнер" и противоклопне системе ТОВ.

Поред тога, у склопу туре вредне милијарду долара биће испоручени додатни противоклопни системи "џавелин" и АТ-4, разно пешадијско наоружање и муниција за исто, укључујући и ону у калибру .50 БМГ.

Интересантно је да су приликом склапања овог првог пакета званичници америчког МО имали на уму испоруку вишенаменских борбених авиона Ф-16, будући да је њиме предвиђено снабдевање Украјинске војске "прецизним пројектилима ваздух-земља" и "помоћном опремом за аеродроме".

Осим наведеног, САД ће у првој испоруци Украјини обезбедити ракете земља-ваздух РИМ-7 и ваздух-ваздух АИМ-9М "сајдвајндер", а интересантно је да се на списку не помињу системи нити муниција за "патриоте", које Кијев упорно захтева.

Према наводима америчког МО, украјинској војсци ће у оквиру прве туре бити испоручена и различита оклопна возила као што су: БВП М2 "бредли", разни МРАП-ови (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles), "хамвији", логистичка и инжињеријска возила за извлачење и транспорт.

У овом сегменту приметно је да су изостали тенкови "абрамс", што и не чуди с обзиром на њихов лош учинак и чињеницу да је Украјина изгубила 6 од 31 испорученог "абрамса", као и два деривата за извлачење, конструисаних на основу овог тенка.

Уз све наведено, Украјина ће добити противпешадијске и противтенковске минем, експлозив за рушење и чишћење препрека, опрему за ноћно осматрање, резервне делове, опрему за поправку и одржавање, као и маневарску муницију.

image