Свет

Сенат одобрио нову помоћ Украјини, демократе поручиле Зеленском: Сада победите

Како би закон ступио на снагу, потребно је да га потпише председник САД Џозеф Бајден
Сенат одобрио нову помоћ Украјини, демократе поручиле Зеленском: Сада победите© Tanjug/AP Photo/Mariam Zuhaib

Амерички Сенат усвојио је закон којим се одобрава пакет безбедносне помоћи Израелу, Украјини и Тајвану у вредности од укупно 95 милијарди долара.

За усвајање закона, који је прошао Конгрес након вишемесечног одлагања, гласало је 79 сенатора, а њих 18 против, што је далеко више од потребне већине у Сенату од 100 чланова да би закон био усвојен.

Како би закон ступио на снагу, потребно је да га потпише председник САД Џозеф Бајден.

Пакет помоћи предвиђа 61 милијарду долара за Украјину, 26 милијарди за Израел, и око 8.12 милијарди за ''супротстављање комунистичкој Кини'' у Индо-Пацифику, док је четврти део пакета намењен за мере које ће довести до потенцијалне забране апликације ТикТок у САД, мере да се замрзнута руска имовина пребаци Украјини и нове санкције Ирану, преноси Ројтерс.

"Потписаћу овај законски предлог чим сутра стигне на мој сто и обратити се Американцима, како бисмо почели да шаљемо оружје и опрему Украјини ове недеље. Потреба је хитна: за Украјину која се суочава са неумољивим бомбардовањем Русије, за Израел који је управо био суочен са нападом Ирана без преседана, за избеглице и оне погођене конфликтима и природним катастрофама широм света, укључујући у Гази, Судану, Хаитију", поручио је Бајден.

Лидер Демократа у Сенату Чак Шумер поручио је да је оставио поруку украјинском председнику Владимиру Зеленском која гласи: "Завршили смо. Сада - победите", преноси Глас Америке.

"Овај законски предлог једна је од најважнијих мера коју је Конгрес усвојио после дуго времена за заштиту америчке безбедности и сигурности западне демократије", рекао је Шумер.

image
VV inauguration
banner