Свет

Стејт департмент потврдио: САД испоручиле ракете дугог домета АТАЦМС Украјини

Ракете су део пакета војне помоћи од 300 милиона долара за Украјину који је 12. марта одобрио амерички председник Џозеф Бајден и до сад су употребљене у два наврата
Стејт департмент потврдио: САД испоручиле ракете дугог домета АТАЦМС Украјини© Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

САД су последњих недеља марта тајно пребациле у Украјину оперативно-тактичке ракете дугог домета АТАЦМС које су два пута употребљене против руских циљева током прошле седмице, пише "Политико" позивајући се на америчког званичника.

Вест је у току дана потврдио и заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател, речима да су Сједињене Државе, по налогу председника Џозефа Бајдена, испоручиле Украјини тактичке балистичке ракете АТАЦМС, а да то нису јавно објавиле.

"Могу да потврдим да су САД доставиле АТАЦМС пројектиле Украјини по директном наређењу председника", рекао је Пател и додао да су ракете стигле у Украјину "овог месеца".

Ракете су део пакета војне помоћи од 300 милиона долара за Украјину који је 12. марта одобрио амерички председник Џозеф Бајден.

Званичник који је желео да остане анониман, није желео да открије ни колико је пројектила тачно послато.

Како пише Ројтерс, ракете АТАЦМС први су пут употребљене у раним сатима 17. априла, а испаљене су на руски аеродром на Криму који је био око 165 километара удаљен од украјинских линија фронта, рекао је званичник.

Питање да ли је треба послати војни тактички ракетни систем АТАЦМС са дометом до 300 километара, предмет је дебате у Бајденовој администрацији месецима.

Ракете АТАЦМС средњег домета, иначе, испоручене су прошлог септембра.

Пентагон се у почетку противио распоређивању ракета дугог домета, страхујући да би губитак ракета из америчких залиха наштетио војној спремности САД-а.

Постојала је и забринутост да ће их Украјина искористити за напад на циљеве дубоко на руској територији.

За који сат почиње нова испорука оружја САД-а Украјини 

Сједињене Државе ће почети испоруке војне помоћи Украјини у наредним сатима, најавио је амерички председник Џозеф Бајден.

Украјини ће бити испоручена муниција за ПВО, артиљерија, ракетни системи и оклопна возила.

"Како смо и очекивали, они ће надокнадити дефицит код најнеопходнијег: муницију за артиљерију, калибра 155 мм и 227 мм, оперативно-тактичке ракете АТАЦАМС и противваздушне ракете за ПВО. Сигурно ће значајна сума бити потрошена на поправку онога што је већ испоручено и избачено из строја - као последица квара или удара руског оружја", прокоментарисао је на свом Телеграм каналу познати руски ратни репортер Александар Коц.

По његовим речима, треба очекивати нове испоруке оклопних возила – пре свега америчких "М2 бредлија", којих је на десетине већ уништено у зони Специјалне војне операције.

Такође је могуће очекивати да ће бити испоручени и тенкови како би се надокнадили досадашњи губици.

image
VV inauguration
banner