Свет

Једини голуб мира у Европском парламенту изазвао критике (ВИДЕО)

Желео бих да ослободим ову голубицу као симбол мира, као симбол да Европи треба мир. Хајде да дозволимо овој голубици да нас уједини, поручио је словачки европосланик Мирослав Радачовски
Једини голуб мира у Европском парламенту изазвао критике (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Словачки европосланик Мирослав Радачовски привукао је пажњу јавности након што је у Европском парламенту из торбе извадио белу голубицу и пустио је да полети, позивајући на мир у Европи и свету.

Радачовски, који долази из редова десно оријентисане партије Словачке патриоте, шокирао је своје колеге у сали Парламента у Стразбуру када је током обраћања извадио птицу из торбе сакривене испод сакоа.

Он је рекао да "целом свету, Русима и Украјинцима", жели мир. "Желео бих да ослободим ову голубицу као симбол мира, као симбол да Европи треба мир. Хајде да дозволимо овој голубици да нас уједини", додао је он.

Поједини европосланици нису били одушевљени његовим перформансом. Каролин Руз, француска европосланица из редова Зелених, указала је да уношење животиња у салу представља кршење правила, наводи "Гардијан".

"Искористио је животињу, скривену у торби као обичан предмет, како би послао поруку мира. Шта ћете учинити да вратите ову животињу, господине? Где је добробит животиња у гесту овог говорника? Сматрам да је ово апсолутно неприхватљиво", рекла је она.

Док је птица летела по сали, један од присутних европосланика питао је Радачовског "да ли ће је сада и ухватити".

Потпредседник Парламента Јан-Кристоф Отјен је рекао да ће инцидент бити пријављен председнику већа, додајући: "Надамо се да ће животиња бити добро".

image
VV inauguration
banner