Свет

Палестинске власти захтевају од УН истрагу масовних гробница у болницама у Појасу Газе

Израелске снаге су убијале су пацијенте и док су били на операционом столу у болници Насер у Кан Јунису на југу Појаса Газе, тврде чланови тима палестинске цивилне одбране
Палестинске власти захтевају од УН истрагу масовних гробница у болницама у Појасу ГазеGetty © Hani Alshaer/Anadolu

Тим палестинске цивилне одбране позвао је данас Уједињене нације да истраже масовне гробнице Палестинаца у болницама у Појасу Газе у којима је до сада откривено готово 400 тела након што су израелске снаге напустиле болничке комплексе, наводећи да је реч о ратним злочинима.

Чланови тима палестинске цивилне одбране тврде да је било случајева да су израелске снаге убијале пацијенте док су били оперисани у болници Насер у Кан Јунису на југу Појаса Газе.

Палестински тим је на конференцији за медије Израел оптужио за сахрањивање више тела у болници Насер у пластичним кесама на дубини од три метра, где су се брзо распадала да би се прикрили докази о "злочинима", укључујући мучење.

Палестинске власти саопштиле су ове седмице да је на стотине тела Палестинаца пронађено у масовној гробници у болници Насер болници након повлачења израелских трупа из Кан Јуниса.

Такође је пријављено да су тела Палестинаца пронађена у болници Ел Шифа у граду Гази.

Израелска војска је саопштила да су тврдње палестинских власти да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) сахраниле тела Палестинаца "потпуно лажне".

У саопштењу се наводи да су израелски тимови који трагају за таоцима испитали тела која су Палестинци претходно сахранили у близини болнице Насер и вратили их након што су била прегледана.

Истиче се да је испитивање обављено искључиво на местима где су обавештајни подаци указивали на могуће присуство тела талаца.

Даље се тврди да су војне активности које су се спроводиле у болници обављене "без штете болници, пацијенатима и медицинском особљу", али према тврдњама Палестинске цивилне одбране међу онима који су извучени из гробница су биле жене, деца, пацијенти, као и медицинско особље.

Израел је објавио снимке за које каже да показују Палестинце како копају масовну гробницу пре операције ИДФ-а.

image
VV inauguration
banner