Србија и Балкан

Грчка без одговора о слању система ПВО Украјини: Себе нећемо угрозити

"Фајненшел тајмс" је известио да савезници из ЕУ и НАТО врше интензиван притисак на Грчку и Шпанију да Украјини обезбеде системе ПВО "патриот" и С-300 јер њихове потребе "нису тако велике као потребе Украјине"
Грчка без одговора о слању система ПВО Украјини: Себе нећемо угрозитиGetty © Christopher Furlong

Грчка је јасно поручила да неће предузети никакве кораке који би угрозили земљу или довели у ризичну ситуацију сопствене системе ПВО, рекао је портпарол владе Павлос Маринакис за радио станицу РЕАЛ ФМ, одговарајући на питање да ли ће Атина послати Кијеву системе ПВО.

Наиме, "Фајненшел тајмс" је известио да савезници из ЕУ и НАТО врше интензиван притисак на Грчку и Шпанију да Украјини обезбеде системе ПВО "патриот" и С-300 јер њихове потребе "нису тако велике као потребе Украјине".

Маринакис је на брифингу у понедељак демантовао то, али су највеће опозиционе странке странке оцениле да је посреди "тајна дипломатија" власти и тражиле хитан извештај о томе да ли се врши притисак на Грчку и које обавезе је с тим у вези преузела Атина.

"Јасно сам одговорио да нећемо предузети никакве кораке који би угрозиле потенцијал одвраћања земље или противваздушну одбрану земље. По ко зна који пут сам позван да одговорим на гласине о помоћи Украјини , а мислим да није било места за погрешно тумачење", рекао је Маринакис.

Новинари су тражили и коментар на вест да Атина наводно пристаје да испоручи Украјини системе ПВО, ако се САД обавежу да замене "патриот" и С-300 које су на располагању Грчкој новим системима.

"Немам такве информације. Када одговарам на таква питања, држим се онога што ми кажу из министарстава. Могу поновити да се ни у ком случају неће предузимати радње које ће угрозити могућности одбране земље и противваздушну одбрану", рекао је Маринакис.

На питање да ли ће Грчка послати системе противваздушне одбране Украјини ако добије ракете од Сједињених Држава и тиме сачува своје одбрамбене способности, портпарол владе је одговорио негативно.

"Не, не, не. Не желим да било шта остане нејасно. Одговор је јасан. У овом тренутку једноставно не могу да потврдим поруку са којом нисам упознат", рекао је Маринакис.

image
VV inauguration
banner