Свет

"Од реке до мора": Како су амерички универзитети постали нови фронт рата Израела и Хамаса

Пропалестински протести су паралисали америчке универзитете, а ескалација насиља и акције снага јавног реда довела су у питање право на протест у тој земљи
"Од реке до мора": Како су амерички универзитети постали нови фронт рата Израела и Хамаса© Tanjug/Mikala Compton/Austin American-Statesman via AP

Након више од шесте месеци крвавих борби, рат Израела и Хамаса добио је још један фронт. Међутим, није реч ни о Рафи ни о граници са Либаном, већ о локацији на другом крају света – кампусима елитиних америчких универзитета.

Док пропалестински протести на Западу нису ништа ново, таква окупљања организују се практично од самог почетка израелских операција у Појасу Газе – демонстрације на америчким универзитетима последњих недеља су добиле нови залет, а многи од њих завршени су насилно.

Све је почело средином априла на кампусу Универзитета Колумбија у Њујорку, где су пропалестински студенти поставили неколико десетина шатора, са захтевом да Универзитет обустави своје инвестиције у компаније повезане са Израелом.

Протести су се убрзо проширили и на друге универзитете широм Америке, од Масачусетса и Џорџије до Тексаса и Калифорније. На многима од њих дошло је и до насилних окршаја између демонстраната и снага јавног реда, а више стотина учесника протеста је ухапшено.

Полиција у Џорџији је користила сузавац и тејзере како растерала демонстранте на Универзитету Ејмори, који су протестовали против, како тврде, "геноцида над Палестинцима", али и изградње центра за обуку полицајаца и ватрогасаца. До насилног обрачуна је дошло и у главном граду Тексаса Остину.

Велики број студената широм Америке добио је суспензије од стране својих универзитета, а међу њима се нашла и Исра Хирси, ћерка чланице Представничког дома САД Илхан Омар.

Према писању "Блумберга", демонстранти на појединим универзитетима, попут Колумбије и Берклија, претили су јеврејским студентима и исказивали су подршку Хамасу, који је у САД класификован као терористичка организација.

Након што је њујоршки рабин Ели Бјучлер упозорио да универзитети нису безбедни за јеврејске студенте и познао их да не долазе на предавања, на Колумбији се она због тога одржавају преко интернета.

Према писању "Њујорк поста", поједине групе које организују пропалестинске протесте на америчким универзитетима повезане су са Фондацијом за отворено друштво Џорџа Сороша.

Студенти против америчких корпорација и Државе Израел

Демонстранти широм САД од својих универзитета траже да обуставе са улагањем новца у компаније које сарађују са Израелском владом и за које тврде да помажу "геноцид у Гази" – међу којима се налазе "Мајкрософт", "Гугл", "Блекрок", "Локид Мартин", па чак и "Ер Би-Ен-Би".

Универзитети, међутим, до сада нису показали превише интересовања да изађу у сусрет студентима. Многи од њих се већ деценијама суочавају са критикама тзв. БДС покрета, који позива на бојкот, прекид инвестиција и санкције против Израела.

Харвард је јасно ставио до знања да се "противи позивима на политику бојкота Израела и његових академских институција", док су са Колумбије објавили да неће повући подршку јеврејској држави – чак и након што је више од 100 људи ухапшено током сукоба демонстраната и полиције.

Амерички универзитети поседују имовину у вредности од око 840 милијарди долара, коју користе како би куповали деонице и улагали у приватне компаније. Како наводи "Блумберг", универзитети обично ангажују посебне компаније и менаџере који управљају њиховом имовином.

Пропалестински протести на удару америчких власти

Пропалестински протести наишли су на оштре критике америчких власти. Бела кућа је пре неколико дана објавила саопштење у ком се осуђује "алармантан раст антисемитизма" на универзитетима широм земље, а Бајденова администрација је обећала да ће заштитити јеврејску заједницу.

Гувернер Флориде Рон Десантис изјавио је да ситуација на Колумбији изгледа као када би "штићеници душевне болнице водили ту институцију", док је гувернер Тексаса Грег Абот, такође републиканац, поручио да је демонстрантима "место у затвору".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху протесте је назвао "ужасним" и "антисемитским", додајући да они морају бити заустављени.

Амерички сенатор из Вермонта Берни Сандерс, који је већ деценијама познат по својим левичарским и пропалестиснким ставовима, критиковао је Нетанјахуову изјаву, тврдећи да "изношење својих ставова није антисемитизам".

"Не, господине Нетанјаху. Није антисемитски или прохамасовски став да је за нешто више од шест месеци ваша екстремистичка влада убила 34.000 Палестинаца и ранила више од 77.000 – 70 одсто од којих су жене и деца", написао је он на Иксу.

@xharlem Students at the Georgetown university gather to stage a protest against Israel's attacks towards Gaza #palestine#university#protest♬ original sound - Harlem

Управо су оштре критике америчких званичника на рачун демонстраната – које су у великој мери ујединиле републиканце и демократе – покренуле дебату о слободи говора и изражавања, која је гарантована првим амандманом америчког Устава.

image