Свет

Ердоган оптужио Нетанјахуа: Премијер Израела главни кривац за тензије на Блиском истоку

Према мишљењу турског лидера, израелски напад на ирански конзулат у Дамаску била је кап која је прелила чашу
Ердоган оптужио Нетанјахуа: Премијер Израела главни кривац за тензије на Блиском истокуGetty © TUR Presidency/Murat Cetinmuhurdar/Anadolu

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одговоран за тензије између Ирана и Израела, преносе "РИА Новости".

"Видимо да су се опасности које смо покушавали да спречимо у протеклих седам месеци реализовале једна за другом. Инциденти које смо доживели током викенда показали су да Запад не испуњава своје обавезе. Било би непоштено и неправедно судити о ситуацији само на основу догађаја у ноћи 13. априла. Од 7. октобра, израелска влада је правила провокативне потезе који су распламсали ватру у региону", рекао је он у свом обраћању нацији након састанка са владом.

Према његовом мишљењу, израелски напад на ирански конзулат у Дамаску био је кап која је прелила чашу.

"Они који нису дигли глас против агресивног понашања Израела, одмах су пожурили да осуде иранске контраакције. У овом случају прво треба осудити самог Нетанјахуа, јер је он тај који је убио више од 34 хиљаде невиних људи, убио новинаре који нису имали други циљ осим да преносе вести, дизао у ваздух школе, цркве, џамије, избегличке кампове, људе у редовима за хуманитарну помоћ, починио геноцид пред целим светом и испољавао развратно понашање", изјавио је Ердоган и додао:

"Да би продужио свој политички живот, доводи у опасност животе и једних и других – његових грађана и становника региона".

image