Свет

Такмичење са Русијом и Кином: Британија покушава да развије своје хиперсоничне крстареће ракете

Велика Британија планира да до 2030. развије своје хиперсоничне крстареће ракете у покушају да у овој области сустигне Русију, Кину и Сједињене Државе
Такмичење са Русијом и Кином: Британија покушава да развије своје хиперсоничне крстареће ракетеGetty © estt

Британија планира да опреми оружане снаге домаћом хиперсоничном крстарећом ракетом до краја деценије, сазнаје "Телеграф".

Војни шефови желе оружје које може да достигне брзину већу од 5 маха, док се влада утркује да сустигне Кину, Русију и САД, објашњава лист.

Министарство одбране инсистирало је да се ново оружје дизајнира и производи у потпуности у Британији и сматра се да је поставило рок до 2030. године за његово увођење у употребу.

Премијер Риши Сунак је пројекат идентификовао као једну од тачака за планирано повећање буџета за одбрану од 75 милијарди фунти у наредних шест година.

Планови су још увек у раној фази, а до сада није донета одлука о томе да ли ће ракета бити лансирана са копна, мора или ваздуха.

Једна опција је оружје које могло да се угради у ловце попут "тајфуна" или Ф-35 и имало би мањи домет и мању носивост од већег оружја лансираног са земље. Ракета би такође могла да буде лансирана са једног од британских ратних бродова.

image