Свет

Нетанјаху о могућем налогу МКС за хапшење: Ма важи, не признајемо вас и у Гази само се бранимо

Израел никада неће прихватити покушаје да се поткопа његово право на самоодбрану, рекао је премијер
Нетанјаху о могућем налогу МКС за хапшење: Ма важи, не признајемо вас и у Гази само се бранимоGetty © Alexi J. Rosenfeld / Stringer

Налози за хапшење или било који други кораци које предузме Међународни кривични суд (МКС) против израелских званичника неће утицати на војну операцију земље Гази, али ће поставити "опасан преседан", упозорио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Раније ове недеље, британски новинар Даглас Мареј објавио је чланак у "Њујорк посту" у којем тврди да МКС, који истражује Хамасов упад у Израел 7. октобра и одговор јеврејске државе на њега, планира да подигне појединачне оптужнице за ратне злочине против Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галана и једног од највиших војних команданата земље, највероватније начелника Генералштаба.

Нетанјаху је поручио да све док је он на власти, "Израел никада неће прихватити било какав покушај МКС-а да поткопа његово инхерентно право на самоодбрану".

"Претња да ће се гонити војници и званичници једине блискоисточне демократије и једине јеврејске државе на свету је нечувена. Нећемо то прихватити", додао је.

Израелска војна операција у Гази је "праведан рат против геноцидних терориста", који ће се наставити све док се не постигне победа, инсистирао је премијер.

"Иако МКС неће утицати на акције Израела, он би поставио опасан преседан који прети војницима и званичницима свих демократија које се боре против дивљег тероризма и безобзирне агресије", упозорио је он.

Према Министарству здравља Газе, у израелској офанзиви на палестинску енклаву до сада је погинуло 34.388 људи, а 77.437 је рањено. Кампања је покренута као одговор на упад палестинске оружане групе Хамас у Израел 7. октобра, у којем је убијено најмање 1.200 људи, а 250 узето као таоци.

МКС је још 2021. покренуо истрагу о наводним ратним злочинима израелске војске и палестинских оружаних група на окупираној Западној обали и Гази. Истрага покрива догађаје од 2014. Хашки суд инсистира да су у њиховој надлежности и злочини почињени после 7. октобра.

Израелски "Канал 12" известио је прошле недеље да је Нетанјахуова влада знала за могуће налоге МКС-а чак и пре Марејевог чланка и одржала је "хитну расправу" о том питању у кабинету премијера у којој је учествовало неколико министара и правних стручњака.

Израел не признаје МКС, али су Палестинци приступили тој организацији 2015. Ако се распишу потернице против Нетанјахуа и других израелских званичника, 124 државе чланице МКС-а биле би у обавези да их ухапсе ако ступе на њихово тло.

image