Свет

Ухапшена кандидаткиња за председника САД Џил Стајн на антиизраелском протесту у Сент Луису

Стајнова, која је јеврејског порекла, назива израелске акције против Хамаса у Гази геноцидом
Ухапшена кандидаткиња за председника САД Џил Стајн на антиизраелском протесту у Сент Луису© Tanjug/Christine Tannous/St. Louis Post-Dispatch via AP

Кандидаткиња Зелене партије за председницу САД Џил Стајн ухапшена је током студентских протеста против израелске агресије у Гази на Универзитету Вашингтон у Сент Луису.

Полиција државе Мисури ухапсила је Стајнову и десетину активиста и сместила их у комби док су чекали претрес.

И Зелена странка и Стајнова, која је јеврејског порекла, подржавају позиве на бојкот и санкције против Израела, док она на својој веб-страници назива израелске акције против Хамаса у Гази геноцидом.

Студенти у Сент Луису захтевају од универзитета да прекине финансијске везе са компанијом "Боинг", која запошљава бројне људе у том граду, а због продаје оружја Израелу, преноси "Тајмс оф Израел".

Током викенда полиција је на америчким кампусима ухапсила више од 200 студената, који су поручили да неће одустати од протеста и да их професори подржавају.

Високошколци широм САД позивају на окончање онога за шта тврде да је геноцид над палестинским народом у Гази, а такође позивају универзитете да прекину финансијске везе са Израелом и компанијама које омогућавају операцију Израела у Појасу Газе.

image