Свет

Бабкен Симоњан: У Сребреници није било геноцида

Јерменски књижевник упоредио је страдање јерменског и српског народа и додао да је постојао покушај тоталног прогона тих народа
Бабкен Симоњан: У Сребреници није било геноцида© Matej Divizna/Getty Images

Јерменски књижевник, преводилац и универзитетски професор Бабкен Симоњан изјавио је да не може бити говора да се у Сребреници догодио геноцид и поручио да су током историје покушај тоталног истребљења доживели и српски и јерменски народ.

"Морам да напоменем да муслимани (Бошњаци) у Босни чине више од 50 одсто становништва, те из те чињенице произилази да не може бити речи о геноциду над муслиманима и Бошњацима у Сребреници", рекао је Симоњан у интервјуу за потребе снимања документарног филма "Анатомија обмане: Сребреница" у продукцији Центра за друштвену стабилност.

Он је упоредио страдање јерменског и српског народа и додао да је постојао покушај тоталног истребљења тих народа.

Симоњан је подсетио да су Јермени скоро потпуно протерани са територије данашње Турске и истакао да су Срби исто тако били прогнани са територије данашње Хрватске, као и са својих вековних огњишта на Косову и Метохији.

Недавно је један од највећих светских стручњака за питање геноцида и холокауста Јехуда Бауер такође изјавио да у Сребреници није био геноцид.

Један од највећих светских стручњака за Холокауст, директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да резолуцију о Сребреници, о којој би требало да се гласа у Генералној скупштини УН, не треба подржати, јер би, како је навео, означавање Сребренице као геноцида додатно ослабило значај тог појма који служи као важно упозорење човечанству о опасностима ратова и сукоба.

Зуроф је у ауторском тексту за "Тајмс оф Израел" истакао да није сваки ратни злочин геноцид, додајући да су, поред осталог, Срби у Сребреници поштедели све жене и децу.

image