Свет

Уочи Путинове инаугурације: Које ће западне земље имати представнике?

САД су саопштиле да неће имати представника у Москви, али да свакако признају Владимира Путина као председника Руске Федерације
Уочи Путинове инаугурације: Које ће западне земље имати представнике?www.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Француска ће у уторак, 7. маја послати свог амбасадора на инаугурацију председника Русије Владимира Путина за његов следећи шестогодишњи мандат, изјавио је данас неименовани француски дипломатски извор, за разлику од Немачке која неће имати представника.

"Француску ће представљати њен амбасадор у Русији", рекао је француски дипломатски извор, пренео је Ројтерс.

Међутим, у току данашњег дана француски амбасадор Пјер Леви позван је у амбасаду у Москви због ратоборних изјава руководства те државе и све веће умешаности Париза у сукоб у Украјини.

"Амбасадору је представљена руска оцена деструктивне и провокативне линије Париза, која је довела до даље ескалације сукоба", саопштило је Министарство спољних послова.

Немачка, ЕУ САД и балтичке земље без изасланика

Немачка је саопштила да неће послати свог представника на инаугурацију, а исто су учиниле и балтичке државе.

Такође, портпарол ЕУ Петер Стано је изјавио да амбасадор ЕУ неће отпутовати у Москву. 

''Наш амбасадор неће присуствовати, већина држава чланица неће присуствовати'', рекао је Стано, преноси Ројтерс.

У међувремену су се огласиле и САД, које су поручиле да неће слати представника на инаугурацију председника Руске Федерације Владимира Путина, .

"Не, наши представници неће присуствовати његовој инаугурацији", изјавио је портпарол америчког Министарства спољних послова Метју Милер, преносе "РИА Новости" током брифинга и додао да Вашингтон не гледа на последње председничке изборе у Русији као на "слободне и поштене".

Међутим, упркос свему, Милер је саопштио да САД свакако признају Владимира Путина као руског лидера.

image