Свет

Лондон страхује да је Кина хаковала податке британског Министарства одбране

Сајбер напад извршен је на систем који се користи за исплату плата тренутном службеном особљу и неким ветеранима
Лондон страхује да је Кина хаковала податке британског Министарства одбранеwww.globallookpress.com © © UK Ministry of Defence

Британски посланици данас ће бити обавештени о великом упаду у базе података, укључујући и оне Министарства одбране.

Владини званичници неће именовати земљу за коју сматрају да је укључена у хакерски напад који је за циљ имао крађу података о службеницима Министарства одбране, али Скај њуз преноси да је по њиховим незваничним сазнањима у питању Кина.

Како наводи овај медиј, Кина ће бити оптужена за два или три покушаја хаковања компјутера запослених у Министарству одбране. Сајбер напад извршен је на систем који се користи за исплату плата тренутном службеном особљу и неким ветеранима. Углавном су откривена имена и банковни подаци.

Све плате ће бити исплаћене овог месеца, додаје се у тексту.

Конзервативни посланик и бивше војно лице Тобајас Елвуд рекао је за Скај њуз да је Кина "вероватно истраживала финансијски угрожене са циљем да их врбују на сарадњу у замену за готовину".

Очекује се да ће британски министар одбране Грант Шапс говорити о томе у парламенту, а Би-Би-Си је известио да ће изнети "план у више тачака" који ће укључивати акцију за заштиту погођених хакерским нападом.

image