Свет

Некадашњи белгијски премијер жртва наводног кинеског хакерског напада

Белгијска министарка спољних послова Хаџа Лахбиб прошле недеље је позвала кинеског амбасадора у Бриселу због тих навода
Некадашњи белгијски премијер жртва наводног кинеског хакерског нападаGetty © Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket

Некадашњи белгијски премијер и члан Европског парламента Ги Верхофстат последња је жртва "шпијунске кампање повезане с кинеском државом" која је усмерена на званичнике који раде у међупарламентарном комитету фокусираном на Кину, тврди бриселски "Политико".

Америчко Министарство правде је у марту подигло оптужницу у којој се наводи да су кинески хакери повезани са националном шпијунском агенцијом и Министарством државне безбедности, циљали на "сваког члана" Међупарламентарне алијансе за Кину (ИПАЦ), коалиције посланика који су критични према Пекингу.

Верхофстат је пети белгијски званичник који је био на мети кинеске хакерске групе "АПТ31" због свог става према Кини, наводи "Политико".

Други белгијски званичници који су се нашли на удару су посланик Зелених Семјуел Коголати, председнице белгијског комитета за спољне послове Елс ван Хоф, либерална посланица Европског парламента Хилде Вутманс и савезни посланик Георгес Далемањ.

Белгијска министарка спољних послова Хаџа Лахбиб прошле недеље је позвала кинеског амбасадора у Бриселу због тих навода.

Семјуел Кологати је за "Политико" рекао да је био на мети 2021. године, исте године када га је Пекинг санкционисао, заједно са другим посланицима из ЕУ.

На наводне сајбер нападе је Кологати је скренуо пажњу тек у фебруару 2023. године, и то путем е-поште Центра за сајбер безбедност Белгије.

Према писму америчког ФБИ-а које је Кологатију послато 5. априла, хакерска кампања 2021. циљала је налоге законодаваца ЕУ који су били чланови ИПАЦ-а. Починиоци су регистровали и користили 10 налога за слање преко 1.000 е-порука за више од 400 особа повезаних са ИПАЦ-ом.

У случају Елс ван Хоф, шпијуни су циљали њен лаптоп путем е-поште која је изгледала као да долази од међународне агенције, рекла је она локалној радио емисији.

"Имејлови су били о Доналду Трампу и људским правима. Деловали су веома невино и информативно. Али намера им је била да уђу у наш систем", рекла је она.

image