Свет

САД прете да ће престати да финансирају УН због Палестине

Генерална скупштина би требало да гласа о нацрту резолуције којом се Палестини признаје пуноправно чланство
САД прете да ће престати да финансирају УН због ПалестинеGetty © Majdi Fathi/NurPhoto

Влада САД би могла да обустави финансирање агенција УН ако Генерална скупштина усвоји резолуцију којом се држави Палестини признаје пуно право за чланство, пренео је Ројтерс.

Палестина је тренутно "држава стални посматрач у УН", која учествује на састанцима, али нема право гласа.

Генерална скупштина УН могла би да у петак да гласа о нацрту резолуције којом би се Палестинска управа (ПА) признала као пуноправни члан овог светског тела и препоручила да Савет безбедности УН "поново размотри ствар".

Ројтерс је раније писао да ће гласање показати ниво глобалне подршке Палестини за кандидатуру, али су на њу прошлог месеца САД у Савету безбедности уложиле вето. Захтев за пуноправно чланство у УН треба да одобри 15-члани Савет безбедности и Генерална скупштина.

Како је изјавио портпарол америчке мисије при УН Нејт Еванс: "Свесни смо ове резолуције и понављамо нашу забринутост у вези са напорима да се одређене бенефиције прошире на ентитете, пошто постоје нерешена питања о томе да ли Палестинци тренутно испуњавају критеријуме из Повеље."

Према америчком закону, Вашингтон не може да финансира ниједну организацију УН која даје пуноправно чланство групи која нема "међународно признате атрибуте државности. Године 2011. САД су обуставиле финансирање Културне агенције УН (УНЕСЦО) након што је ПА постала његова пуноправна чланица.

"Став САД је да се право палестинског народа на државност оствари кроз директне преговоре", рекао је Еванс.

Неименоване дипломате су саопштиле да ће Генерална скупштина, која има 193 члана, вероватно подржати кандидатуру Палестине, али да би у нацрт могле да се унесу неке измене.

Израелски амбасадор у УН Гилад Ердан осудио је тренутни нацрт резолуције Генералне скупштине и додао да је то у супротности са оснивачком Повељом УН.

"Ако овај нацрт буде одобрен, очекујем да ће САД потпуно престати да финансирају УН и њихове институције, у складу са америчким законом", додао је Ердан.

Палестина сматра да има суверенитет над територијом Палестине у границама пре избијања Шестодневног рата 1967. године, што укључује Газу, Западну обалу и Источни Јерусалим.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у више наврата одбацио идеју о признању палестинске државе и запретио да ће увести "потпуну безбедносну контролу Израела над читавим подручјем западно од Јордана", који укључује  све три области.

Делови Западне обале се већ налазе под израелском војном и цивилном контролом, а Газом управља Хамас који сматра да је ПА нелегитимна.

image