Свет

Палестински председник одбацио захтев САД: Не одустају од пуноправног чланства у УН

Током последње две недеље, Бајденова администрација је вршила притисак на Абаса и његове саветнике да одустану од свог захтева, али то није уродило плодом, пише "Аксиос"
Палестински председник одбацио захтев САД: Не одустају од пуноправног чланства у УН© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Палестински председник Махмуд Абас одбацио је захтев Бајденове администрације да се не настави са гласањем у Савету безбедности Уједињених нација о прихватању Палестине као пуноправног члана УН, изјавила су за "Аксиос" четири палестинска, америчка и израелска званичника.

Очекује се да ће Савет безбедности УН гласати већ у четвртак о нацрту резолуције којим би Палестина добила статус пуноправне чланице у УН уместо њеног тренутног статуса посматрача.

За стицање статуса пуноправне чланице, што би значило да УН признају палестинску државу, прво је потребно девет гласова да би резолуција била поднета петнаесточланом Савету безбедности.

Савет, који укључује САД, требало би да одобри апликацију, а затим би морао да добије најмање две трећине гласова Генералне скупштине.

Амерички и израелски званичници рекли су да Бајденова администрација покушава да спречи Палестинце да добију девет гласова како САД не би морале да ставе вето на резолуцију.

Амерички вето на такву резолуцију, посебно усред рата у Гази, донео би оштре критике за Бајдена на међународном плану и унутар његове сопствене странке, укључујући и неке од његових присталица.

Амерички званичник је рекао да Бајденова администрација последњих месеци истражује опције за могуће признање Палестине, али не као једнострану понуду у УН.

Званичник је рекао да је администрација разматрала сценарије признања као део ширег регионалног споразума који укључује послератни план и нормализацију односа између Израела и Саудијске Арабије.

Пре две недеље, палестински амбасадор при УН је послао писмо генералном секретару УН у којем тражи да се Палестини обнови захтев за пуноправно чланство у овој међународној организацији. Након палестинског захтева, Савет безбедности УН је формирао комитет који ће о томе расправљати и дати мишљење.

Комитет је у уторак представио свој извештај и рекао да је 15 чланова савета подељено по питању да ли би требало да препоруче прихватање Палестине као пуноправног члана организације, наводи се у копији извештаја.

Током последње две недеље, Бајденова администрација је вршила притисак на Абаса и његове саветнике да одустану од свог захтева, кажу амерички, израелски и палестински званичници.

Државни секретар Антони Блинкен покренуо је то питање директно у телефонском разговору са Абасом, а други амерички званичници су га покретали са палестинским колегама скоро сваког дана у последње две недеље, кажу палестински и амерички званичници.

Бајденова администрација је јасно ставила до знања Палестинцима да тренутни амерички закон приморава администрацију да стави вето на такву резолуцију, рекао је амерички званичник. Према званичницима, Абас је одбацио притиске САД, а његови сарадници су рекли Бајденовој администрацији да настављају са гласањем.

Високи палестински званичник је рекао да је Бајденова администрација питала да ли ће Абас суспендовати понуду ако буде позван да се састане са Бајденом у Белој кући. Палестински званичник је рекао да је Абас одбио ову понуду и рекао да је пристао на такав предлог САД пре годину дана, али да никада није добио позив.

Палестинци тренутно имају осам чланова Савета безбедности за које се очекује да ће их подржати: Русију, Кину, Алжир, Малту, Словенију, Сијера Леоне, Мозамбик и Гвајану, рекао је високи израелски званичник.

Очекује се да ће Велика Британија бити уздржана. САД и Израел лобирају у Француској, Швајцарској, Јапану, Јужној Кореји и Еквадору да гласају против или да се уздрже од гласања тако да Палестинци не добију девет гласова, рекао је званичник.

Амерички, израелски и палестински званичници рекли су да се очекује да ће Бајденова администрација ставити вето на резолуцију ако ови напори пропадну.

image
VV inauguration
banner