Свет

"Глобал тајмс" о посети Сија: Заједница Србије и Кине у новој ери обећава

Суочене са сложеним и бурним међународним пејзажом, обе нације се удружују како би се супротставиле хегемонизму и политици моћи, настојећи да очувају глобални мир, стабилност и међународну праведност и правду
"Глобал тајмс" о посети Сија: Заједница Србије и Кине у новој ери обећава© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је у среду са председником Србије Александром Вучићем у Палати "Србија" у Београду. Двојица лидера одлучили су да продубе и уздигну свеобухватно стратешко партнерство између Кине и Србије и изграде кинеско-српску заједницу са заједничком будућношћу у новој ери.

За две земље и народе ово је значајан догађај, пише "Глобал тајмс", кинески лист близак Комунистичкој партији Кине.

Током протеклих неколико деценија, две земље су се разумеле, веровале, подржавале и помагале једна другој у недаћама, постајући прави пријатељи и блиска браћа. Унапређење политичких односа две земље дошло је природно, отварајући ново поглавље у историји.

Председник Си је поново посетио Србију после осам година, наилазећи на велику и топлу добродошлицу. Заставе Кине и Србије вијориле су се дуж ауто-пута од београдског аеродрома "Никола Тесла" па све до центра Београда. На видном месту су били истакнути транспаренти са порукама "Добродошао председниче Си" и "Топла добродошлица драгим кинеским пријатељима".

Хиљаде Срба узвикивало је испред Палате "Србија": "Кина и Србија!", показујући своје искрене емоције, што је дубоко дирнуло и гануло кинеско друштво, наводи кинески лист.

Кина и Србија негују "гвоздено пријатељство", што је изванредно у међународним односима који се стално мењају.

Гвоздено пријатељство између Кине и Србије изграђено је на крви и ватри. НАТО је 1999. бомбардовао тадашњу Савезну Републику Југославију. Кина је 2008. доживела велики земљотрес у Венчуану, у југозападној кинеској провинцији Сечуан, а Србија је 2014. претрпела тешке поплаве. Почетком 2020. избила је пандемија ковида.

Две земље и њихови народи увек су без оклевања пружали руку помоћи када је другој потребна, а ово право пријатељство узајамне помоћи време не може да наруши. Основни разлог лежи у међусобном поштовању, једнаком третману и високом међусобном поверењу између две земље, наводи "Глобал тајмс".

Односи Кине и Србије су феноменални и требало би да буду предмет истраживања у међународним односима. За оне који су опседнути "такмичењем великих сила" и "сукобом цивилизација", то би посебно требало да подстакне њихово размишљање.

Упркос великој удаљености, различитим друштвеним системима и различитој културној позадини, Кина и Србија су у стању да резонују и постигну консензус о међународним односима, националном развоју и националним осећањима.

Они су формирали блиску међузависност на основу независности, што је дашак свежег ваздуха у тренутној међународној заједници оптерећеној "дефицитом поверења", дајући пример за односе између државе.

Посматрајући однос Кине и Србије, могу се уочити две карактеристике. Прво, односи и сарадња између две земље служе добробити обе нације и њихових народа. Кина и Србија чврсто подржавају међусобне суштинске интересе.

Кина подржава напоре Србије да одржи национални суверенитет и територијални интегритет, противећи се било каквом мешању спољних сила у унутрашње ствари Србије. Србија се чврсто придржава принципа једне Кине и подржава Кину у очувању сопственог суверенитета и територијалног интегритета.

По питању суштинског питања очувања националног јединства и супротстављања територијалном сепаратизму, две земље деле висок степен консензуса.

У међувремену, сарадња између две земље је дубоко укорењена на нивоу обичног народа. За само неколико месеци улагања кинеске компаније, Железара "Смедерево" је претворила губитке у профит, обезбеђујући запослење за преко 5.000 људи и сада је треће по величини извозно предузеће у Србији.

Општински пројекат пречишћавања отпадних вода "Очистимо Србију", који спроводи "Чајна роуд анд бриџ корпорешн" биће од користи за 2,3 милиона грађана Србије. Као кључни пројекат у оквиру сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе у изградњи Иницијативе "Појас и пут", деоница Београд – Нови Сад на прузи Мађарска–Србија у Србији доноси "револуционарне промене" у саобраћајном сектору Србије.

За народе обе земље сарадња није празна прича, већ су то опипљиви резултати у којима сви добијају.

Друго, сарадња Кине и Србије, било за регион или свет, представља позитивну снагу. Као чврсти пријатељи и заштитници светског мира, две земље деле сличне ставове о многим значајним међународним и регионалним питањима.

У међународним организацијама као што су Уједињене нације и разним великим мултилатералним догађајима, оне блиско сарађују, заједнички се залажући за правичан и уредан мултиполарни свет, и инклузивну и правичну економску глобализацију.

Суочене са сложеним и бурним међународним пејзажом, обе нације се удружују како би се супротставиле хегемонизму и политици моћи, настојећи да очувају глобални мир, стабилност и међународну праведност и правду.

Оно што одржава развој односа Кине и Србије јесте висок степен политичког међусобног поверења. Обе земље не дозвољавају идеолошким разликама и системима вредности да стварају расцепе. Уместо тога, обраћају пажњу на међусобне бриге, поштују и подржавају једни друге развојне путеве и национално оживљавање.

На тим темељима може се градити јаче међусобно поверење, неговати међусобно разумевање и развијати простор и воља за сарадњу. Од политике, економије, културе и друштва, богати плодови размене Кине и Србије су укорењени у политичком међусобном поверењу.

Председник Си Ђинпинг најавио је шест мера за подршку изградњи кинеско-српске заједнице са заједничком будућношћу, када се у среду састао са новинарима са председником Србије Александром Вучићем. То означава свеобухватно проширење дугогодишње пријатељске размене и обострано корисне сарадње Кине и Србије.

Кинески аксиом гласи: "Пријатељи су они који су истомишљеници"; а Срби би рекли: "Пријатељи су највеће богатство у животу". Под стратешким вођством лидера две земље, гвоздено пријатељство између Кине и Србије наставиће да цвета, од користи народима обе нације, промовишући светски мир и развој и заједнички унапређујући изградњу заједнице са заједничком будућношћу за човечанство.

image