Србија и Балкан

Корак који се може поредити са чланством у БРИКС-у: Значај изјаве коју су потписали Си и Вучић

Реч је о посебној категорији међународних односа која је у кинеској спољној политици резервисана за важне партнере, истичу саговорници за РТ Балкан
Корак који се може поредити са чланством у БРИКС-у: Значај изјаве коју су потписали Си и Вучић© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Изјава о стратешком партнерству и заједници Србије и Кине, коју су данас потписали Александар Вучић и Си Ђинпинг, представља значајан корак напред у спољној политици Београда, сагласни су саговорници за РТ Балкан.

Новинар Борислав Коркоделовић истиче да овај документ, чије је пуно име Изјава Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, представља подизање свеобухватног стратешког партнерства, које су две земље потписале 2016. године током претходне посете кинеског председника српској престоници, на нови ниво. 

"И једно (свеобухватно стратешко партнерство) и друго (заједнице са заједничком будућношћу) су категорија из билатералних односа које Кина у спољној политици има са различитим државама", каже Коркоделовић, и напомиње да у кинеској спољној политици постоји барем 10-15 различитих категорија стратешког партнерства.

Примера ради, однос Пекинга са Москвом, иначе од изузетног значаја за обе стране, категорише се као "Свеобухватно стратешко партнерство координације за нову еру".

Кинески државни медији су данас известили да је Србија прва европска земља "која је изградила овакву заједницу са Кином", а Коркоделовић истиче да је категорија Заједнице са заједничком будућношћу резервисана за важне спољнополитичке партнере Пекинга као што су Вијетнам или Индонезија, чији се значај, напомиње Коркоделовић, огледа у чињеници да је Индонезија водећа земља АСЕАН-а који је главни трговински партнер Кине.

Дипломата Владимир Кршљанин, аутор књиге "Нови свет - Србија, Русија, Кина - будућност која је почела", напомиње да је потписивање Изјаве "значајан корак у спољној политици Србије", али и "потврда чињенице да се свет мења и да су заправо лидери тог новог света Русија и Кина".

Почасно место Србије у новом светском поретку

"Приступање Србије овом кинеском концепту је део једног светског тренда, и то би по значају могло да се упореди са приступањем БРИКС-у, које верујем да такође нећемо дуго чекати", каже Кршљанин. 

Наш саговорник истиче да "мора да се разуме да је Србија на одређени начин, што је током (Сијеве) посете веома симболично подвучено, својим отпором западној хегемонији пробудила Русију и Кину и нагнала их да се убрзано прилагођавају новим околностима и преузму ту своју водећу улогу".

"Србија је у том смислу веома заслужна за настанак новог света, и она заслужује у њему почасно место. Мени је веома драго што је потписивањем ове изјаве Србија учинила први крупан формални корак да се придружи том новом свету, односно да се придружи светској већини у новој ери, како то кажу Кинези", наводи Кршљанин.

Коркоделовић подсећа да је кинески председник данас истакао да подизање односа Србије и Кине на виши ниво у потпуности показује посебност стратешких и билатералних односа две земље.

"То треба и схватити као речи које Си Ђинпинг не изговара често, и треба имати у виду да те речи изговара један од водећих државника света данас, иза којег стоји држава без које данас не могу да буду решени најтежи проблеми у међународној заједници, било да се ради о актуелним сукобима као што је Украјина", напомиње наш саговорник.

"Кад имате такву земљу са собом - сталну чланицу СБ УН, другу највећу економску и прву дипломатску светску силу, онда би Србија, као једна релативно мала земља и још увек економски разорена, требало да ужива и одређени углед у међународној заједници", закључује Коркоделовић.

image