Економија

Мали: Споразум о о слободној трговини са Кином највећа развојна шанса српске економије

Министар финансија је указао да јуче потписаних 29 споразума отвара нове перспективе напретка и развоја Србије
Мали: Споразум о  о слободној трговини са Кином највећа развојна шанса српске економије© FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Сарадња са Кином и споразум о слободној трговини је, уз ЕКСПО, највећа развојна шанса наше економије када погледате 10, 20 година унапред, каже Синиша Мали поводом посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији.

Према његовим речима, јуче је потписано 29 споразума, што отвара нове перспективе напретка и развоја Србије.

Истакао је да је са Кином потписано 29 споразума и да се Споразумом о слободној трговини с једне стране допушта увоз из Кине за ону робу која се не производи у Србији, као што су рецимо мобилни телефони и да ће смањењем царина наши грађани добити јефтиније производе.

"С друге стране гледали смо наравно да заштитимо и нашу индустрију, тако да за неке производе имамо 15 година прелазни период и то је веома важно. Можемо да слободно извозимо суве шљиве, боровнице, након тога малине, брескве, јабуке, сојино уље, пиво, воду, кисела воду, фармацеутске производе, наша вина. Мотивисаћемо домаће произвођаче да буду конкурентнији", каже Мали за ТВ Пинк.

Навео је да нам се отвара највеће тржиште у свету чија средња класа броји 400 милиона људи, што је према његовим речима потенцијал који не може да се занемари.

Истакао је да се царине за улазак производа у Кину крећу између 38 одсто и 62 одсто, што оптерећује извоз у ову земљу, а смањење и укидање царина, какво смо ми добили повећава конкурентност.

"Још важније од тог споразума који ступа 1. јула на снагу, је заједничка изјава два председника. Прва земља у Европи са којом Кина потписује такав документ, о заједничкој будућности. Велика потврда угледа који Србија има, као прва земља у Европи са таквим партнерством са Кином", рекао је Мали.

Министар је поменуо шест тачака о којима је причао Си Ђинпинг на конференцији.

"Прво споразум о заједничкој будућности, друга тачка је била споразум о слободној трговини. Трећа је био ЕКСПО, на којем не само да ће учествовати, већ ће сва искуства поделити на нама. Три стотине студената из Србије ће бити гости и имати прилику да студирају у Кини. То је залог за будућност, они ће бити мост сарадње. Педесет младих научника којима ће отворити врата лабораторија", навео је министар.

Мали каже да је на састанку било речи о погону за производњу возова.

"Велики је дефицит у производњи у свету. У овом тренутку имате већу тражњу него понуду. Они то праве боље и јефтиније него било ко у свету. Разговарали смо о електричним аутомобилима, летећим таксијима", додаје министар финансија.

image