Свет

Тотални шок: Осуђен аустралијски узбуњивач који је открио ратне злочине у Авганистану

Изрицањем пресуде у уторак је окончана дуга правна битка између бившег војног адвоката и тужилаца који су покренули оптужбе против Мекбрајда због цурења поверљивих докумената
Тотални шок: Осуђен аустралијски узбуњивач који је открио ратне злочине у Авганистану© Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP

Некадашњи аустралијски војни адвокат Дејвид Мекбрајд, који је открио класификована документа у којима се откривају наводни ратни злочини аустралијских специјалних снага у Авганистану, ухапшен је и осуђен на пет година затвора.

Та одлука је наишла на оштре критике активиста који се залажу за слободу говора, који су упозорили да то шаље претећу поруку потенцијалним узбуњивачима, преноси Си-Ен-Ен.

Повици "срамота" одјекивали су у судници у главном граду Аустралије Канберију док је судија Дејвид Мосоп изрицао казну, коју је адвокат осуђеног узбуњивача описао као "неуобичајену", додајући да она "одвраћа сваког ко се осећа мотивисаним да разоткрије неправду".

"Свако ко је видео шта се десило Мекбрајду довио је поруку да ућути, спусти главу и врати се на радно место. То је углавном био тон данашње пресуде", рекао је адвокат Марк Дејвис.

Он је додао да је његов клијент био у "тоталном шоку" због пресуде, као и да ће се жалити.

Изрицањем пресуде у уторак је окончана дуга правна битка између бившег војног адвоката и тужилаца који су покренули оптужбе против Мекбрајда због цурења поверљивих докумената, за које је признао да их је узео између маја 2014. и децембра 2015.

Мекбрајд је материјале дао Аустралијској радиодифузној корпорацији (АБЦ), која је 2017. објавила серијал од седам делова под називом "Авганистански досијеи", у ком се детаљно описује низ наводних ратних злочина, укључујући убијање ненаоружаних Авганистанаца од стране аустралијских војника.

Извештај АБЦ-а је касније потврђен налазима истраге одбрамбених снага Аустралије (АДФ), која је пронашла веродостојне доказе да су припадници аустралијске специјалне ваздушне службе (САС) починили ратне злочине у Авганистану између 2005. и 2013. године.

Познат као "Бреретонов извештај", документ је открио да су припадници САС-а у неким случајевима постављали оружје и друге материјале близу тела цивила да би представили да су они законито убијени.

Мекбрајдове присталице апеловале су на аустралијског државног тужиоца да одустане од оптужби и оштро су реаговале на пресуду.

Киран Пендер, вршилац дужности директора Правног центра за људска права, назвао је то "мрачним даном за демократију" који је послао "језиву" поруку потенцијалним узбуњивачима.

"Дејвид Мекбрајд је нашој националној телевизији доставио документе који су садржали веродостојне доказе о ратним злочинима које су починиле аустралијске снаге у Авганистану. Та информација је очигледно у јавном интересу, мислим да то нико не може порећи", рекао је он.

image