Свет

Узбуњивач из "Боинга" пред смрт: Ако ми се нешто догоди, знајте да то није самоубиство

Неко је желео да га ућутка, тврди пријатељица бившег менаџера квалитета у "Боингу" чија је мистериозна смрт проглашена самоубиством
Узбуњивач из "Боинга" пред смрт: Ако ми се нешто догоди, знајте да то није самоубиствоGetty © Mario Tama / Staff

Узбуњивач и некадашњи запослени "Боинга" који се наводно убио, упозорио је пре смрти пријатељицу да не верује у евентуалне тврдње да је извршио самоубиство.

Бивши менаџер квалитета у "Боингу" Џон Барнет који је открио да су радници компаније били приморавани да уграђују делове који су испод стандарда квалитета, пронађен је мртав раније ове недеље. Канцеларија мртвозорника округа Чарлстон у Јужној Каролини саопштила је да је Барнет преминуо од ране из ватреног оружја коју је нанео самом себи.

Његови адвокати су навели да је Барнет - који је 32 године радио за "Боинг" и открио "озбиљне безбедносне проблеме 'боинг 787 дримлајнера'" због чега је био "подвргнут непријатељском радном окружењу" - био усред правног поступка против компаније.

"Био је веома добро расположен и заиста се радовао што ће ову фазу свог живота оставити иза себе и наставити даље. Нисмо видели никакве назнаке да ће себи одузети живот. Нико не може да верује", навели су адвокати.

Сада се испоставило да је Барнет говорио блиским пријатељима да не верују извештајима да је наводно извршио самоубиство.

Портал "Модернити" пренео је да када га је пријатељица Џенифер питала да ли је забринут за своју безбедност, Барнет одговорио: "Не, нисам уплашен, али ако ми се нешто деси, то није самоубиство".

"Знам да није извршио самоубиство. Нема шансе. Превише је волео живот. Превише је волео своју породицу. Превише је волео своју браћу да би их провео кроз оно кроз шта тренутно пролазе", рекла је она.

Она сматра да се некоме, вероватно компанији "Боинг", није допадало то што је говорио и да су желели да га "ућуткају".

"Зато су учинили да то изгледа као самоубиство", рекла је Џенифер, која је последњи пут видела узбуњивача крајем фебруара.

Барнетови адвокати су навели да су и даље спремни да наставе са случајем у јуну.

image