Свет

Још једна изненадна смрт: Умро бивши ревизор квалитета "Боинга"

Џошуа Дин се раније жалио америчким ваздухопловним регулаторима на производну линију 737 компаније "Спирит", а такође је сведочио у тужби против акционара те компаније
Још једна изненадна смрт: Умро бивши ревизор квалитета "Боинга"© Stephen Brashear/Getty Images

Још један извор који је открио информације о прекршајима у производњи авиона компаније "Боинг" изненада се разболео и умро у Сједињеним Државама, јавља "Сијетл тајмс".

"Џошуа Дин, бивши ревизор квалитета за 'Боингове', подружнице 'Спирит аеросистем', који је открио информације о могућим занемареним грешкама у производњи модела 737 'макс', преминуо је након кратке и изненадне болести", наводи публикација.

Додаје се да је Дин имао 45 година, живео у Канзасу, као и да је водио здрав начин живота и није се жалио на болест. Међутим, последње две недеље пре смрти био је у критичном стању.

Лист наводи да се Дин раније жалио америчким ваздухопловним регулаторима на производну линију 737 компаније "Спирит", а такође да је сведочио у тужби против акционара те компаније.

У марту је бивши менаџер квалитета у "Боингу" Џон Барнет, који је покренуо аферу у вези са стандардима производње у тој америчкој компанији када је проговорио о томе како су радници, под притиском, намерно уграђивали делове који су испод одређеног нивоа, пронађен мртав.

Форензичари округа Чарлстон у Јужној Каролини саопштили су да је 62-годишњак преминуо од повреда које је нанео сам себи 9. марта и да полиција истражује случај, пренео је Би-Би-Си.

Канцеларија мртвозорника округа Чарлстон у Јужној Каролини саопштила је да је Барнет преминуо од ране из ватреног оружја коју је нанео самом себи.

Његови адвокати су навели да је Барнет - који је 32 године радио за "Боинг" и открио "озбиљне безбедносне проблеме 'боинг 787 дримлајнера'" због чега је био "подвргнут непријатељском радном окружењу" - био усред правног поступка против компаније.

image