Свет

Подигнута оптужница против човека који је раскринкао Бајденове: "Ко је овде прави криминалац"

САД терете Гала Луфта да је био кинески агент, трговао оружјем и кршио санкције. Он тврди да је реч о политичком прогону
Подигнута оптужница против човека који је раскринкао Бајденове: "Ко је овде прави криминалац"© Drew Angerer/Getty Images

Узбуњивачу Галу Луфту који је обелоданио корупционашке везе Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера са Кинезима, сада прети затвор.

Сведок махинација америчког председника који је у међувремену одбегао, судећи по оптужници која је поднета против њега, био је кинески агент, бавио се трговином оружјем и кршио санкције Ирану.

Америчке власти терете га да је учествовао у завери као посредник у илегалним трансакцијама оружја са, између осталог, "одређеним кинеским појединцима и ентитетима", па и да је посредовао у пословима са иранском нафтом, коју је наводно представљао као бразилску не би ли избегао санкције.

Оптужница је, пише "Гардијан" срочена још у новембру, а Луфт је одбегао у априлу, чекајући на Кипру да буде изручен Америци.

Председник надзорног одбора Представничког дома Џејмс Комер из Кентакија, раније је "Њузмаксу" рекао да је "веродостојан сведок, због кога је ФБИ летео све до Брисела да га интервјуише и послао неколико агената на разговор".

Луфт је раније негирао кривицу, и устврдио да је реч о политичкој освети, односно да је ухапшен како о корупционашкој афери Бајденових не би сведочио пред Комеровим комитетом.

"Ја нисам републиканац. Нисам демократа. Немам никакав политички мотив или агенду. Урадио сам то из дубоке забринутости да би, ако би Бајденови дошли на власт, земља била суочена са истим трауматичним скандалом попут оног о дослуху са Русијом (истрагом руске умешаности у изборе и веза између Доналда Трампа и Москве), само овај пут са Кином", тврдио је Луфт.

Он је тада позвао све да се упитају "ко је прави криминалац у овој причи".

Израелски адвокат за међународна кривична и грађанска права, Мордичаји Цивин, који заступа Луфта, рекао је његов клијент има информације које би "сахраниле" Хантера Бајдена и "скренуле пажњу на самог председника".

Галов Институт такође је стао у његову одбрану, тврдећи да је реч о човеку потпуног интегритета и поштења, и да су уверени у његову невиност.

image