Свет

Лидери БРИКС-а бојкотују мировни самит Зеленског

После Јужне Африке, бразилски председник решио је да у јуну не иде у Швајцарску, а исту одлуку би могла да донесе и Кина
Лидери БРИКС-а бојкотују мировни самит Зеленског© Per-Anders Pettersson/Getty Images

Лидери Бразила и Јужне Африке неће присуствовати мировном самиту о Украјини који ће бити организован 15. и 16. јуна у Швајцарској.

Догађај су иницирале Украјина и Швајцарска, очекује се да учешће узме око 160 земаља које су добиле позив, као и Г7, Г20, БРИКС и ЕУ, али међу њима неће бити Русија, наводи Ројтерс. 

Самит има за циљ да пронађе начине за решавање међународних сукоба и успостављање одрживог мира на планети.

Портпарол јужноафричког председника Сирила Рамафоса, Винсент Магвења, у петак је рекао да лидер државе неће учествовати на швајцарском самиту због "уставних процеса", након председничких избора у његовој земљи.

Његов бразилски колега Луиз Инасио Лула да Силва, такође је одлучио да неће присуствовати самиту.

Швајцарска влада позвала је Лулу током састанка канцелара Игнација Касиса и бразилског министра спољних послова Маура Вијеире 30. априла.

Украјински председник Владимир Зеленски је у недавном интервјуу позвао бразилског председника да учествује на самиту.

Међутим, по мишљењу Луле и представника Министарства спољних послова те земље, "нема смисла да бразилски лидер присуствује самиту који не ангажује обе стране у решавању сукоба", преноси Си-Ен-Ен Бразил.

Ројтерс наводи да није познато ко ће преузети његову улогу на самиту.

Кина је још једна велика чланица БРИКС-а која ће вероватно игнорисати самит, навео је Јуриј Ушаков, помоћник руског председника за међународне послове.

Уочи посете руског председника Владимира Путина Кини, Ушаков је рекао новинарима да Москва цени одлуку Пекинга да не учествује у том догађају, за који је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да представља "пародију преговора".

Швајцарска је позвала Кину на самит у Украјини, али Пекинг тек треба да потврди да ли ће послати делегацију.

image