Свет

Рускa амбасадa у Швајцарској: Нисмо добили позив за самит о Украјини, не бисмо ни дошли

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис је истакао да нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Русије немогуће
Рускa амбасадa у Швајцарској: Нисмо добили позив за самит о Украјини, не бисмо ни дошли© Harvey Meston/Archive Photos/Getty Images

Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али Москва свакако није планирала учешће на овом скупу, изјавио је данас портпарол руске амбасаде у Швајцарској Владимир Хохлов, преносе "РИА Новости".

"Швајцарска страна није послала позивницу за конференцију, али наша позиција је добро позната, руска страна га не би прихватила", рекао је он.

Амбасадор је додао да је идеја мировне конференције, коју снажно промовишу организатори, неприхватљива за Руску Федерацију, јер је реч о "покушају да се наметне неодржива 'формула мира' која не узима у обзир руске интересе".

Претходно је швајцарска председница Вајола Амерд изјавила да је украјински председник Владимир Зеленски тражио да се организује мировни самит у Украјини, а према речима шефа његовог  кабинета, Андрија Јермака, Кијев је затражио одржавање самита како би се одобрила "формула мира" Зеленског.

Министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис је истакао да нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Русије немогуће.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је на састанку са Касисом у јануару нагласио да Москва, када гради билатералне односе, узима у обзир одступање Берна од принципа неутралности и његову подршку Кијеву.

image