Свет

Јужна Африка: Налог за хапшење Путина могао би да буде препрека за самит БРИКС-а

Иако је близак партнер Москве, Преторија је законски обавезна да одговори на захтев Међународног кривичног суда
Јужна Африка: Налог за хапшење Путина могао би да буде препрека за самит БРИКС-аwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Налог Међународног кривичног суда (МКС) за хапшење руског председника Владимира Путина бацио је сенку на предстојећи самит БРИКС-а у Јужној Африци у августу, изјавио је портпарол јужноафричког председника Сирила Рамафозе.

Као потписница Римског статута из 2002, Јужна Африка је у обавези да спроведе налог МКС-а за Путиново хапшење. Међутим, земља је такође домаћин овогодишњег самита БРИКС-а, на којем би требало да се састану лидери највећих светских економија у развоју – Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

"Очекује се да сви шефови држава присуствују самиту. Али сада имамо проблем у виду овог налога МКС-а", рекао је новинарима Винсент Магвења. "Оно што то диктира јесте да ће бити даљих разговора у смислу како то решити".

Јужноафричка влада је свесна дилеме око налога од његовог издавања, а Магвења је прошлог месеца одбио да каже да ли ће Преторија спровести захтев МКС-а. Председник Сирил Рамафоса је у уторак најавио да ће послати изасланика у Вашингтон да разјасни свој "несврстани" став о украјинском сукобу.

Јужна Африка и Русија су блиски партнери откако је Совјетски Савез подржао Афрички национални конгрес против апартхејда, који данас води Рамафоса. Под његовим вођством, Јужна Африка је одбила да осуди руску војну операцију у Украјини или уведе санкције Москви, док је војска те земље учествовала у заједничким вежбама са руским и кинеским снагама раније ове године.

Преторија има своје проблеме са Међународним кривичним судом, а суд ју је 2017. критиковао јер нису ухапсили бившег суданског председника Омара ал-Башира када је посетио земљу 2015. на самиту афричких лидера. Након инцидента, јужноафрички званичници су поднели захтев за повлачење из суда, одлука која је касније поништена након што је пресудом Вишег суда утврђено да је такав потез неуставан.

МКС оптужује Путина и руску комесарку за права детета Марију Лвову-Белову за "противправну депортацију" деце из "окупираних области Украјине". Оптужбе се односе на напоре Русије да евакуише цивиле из области - углавном у претежно руском говорном подручју Донбаса – које је гранатирала украјинска војска.

Русија – која попут САД, Кине и Индије не признаје ауторитет суда – одбацила је налог као "ништаван и неважећи са правног становишта".

image