Свет

"Дејли бист": Украјинска војска наркомана и алкохоличара

Припадници оружаних снага Украјине "држе" линију фронта уз помоћ екстазија, амфетамина, марихуане, алкохола
"Дејли бист": Украјинска војска наркомана и алкохоличараGetty © Anadolu / Contributor

Застој у пристизању западне помоћи и катастрофална ситуација у Харковској области, у комбинацији са општим мањком људства, гурнули су украјинску војску у мрачни загрљај дроге и алкохола.

Алкохол је потпуно забрањен у Донбасу, али ипак несметано стиже до линија фронта уз помоћ војника, волонтера, кријумчара и новинара.

Портал "Дејли бист" пренео је сведочења више украјинских војника који су потврдили оно о чему се већ дуже спекулише - "браниоци" Украјине користе нелегане супстанце које купују преко сумњивих онлајн бизниса које води украјинска мафија. Неки су толико пијани или надрогирани да су убијали цивиле и саборце.

По почетку Специјалне војне операције, велики број Украјинаца пријавио се у војску - многи никада до тада нису држали оружје у рукама. Како је растао број жртава, ентузијазам се смањивао, а са кашњењем испорука западне помоћи, бесконачним боравцима на линији фронта без отсуства и присилном мобилизацијом, злоупотреба недозвољених супстанци - екстазија, амфетамина, марихуане и алкохола је вртоглаво скочила.

За разлику од политичара у Кијеву који упорно тврде да ће "победити", војници у Донбасу кажу да земља губи.

Један од војника који је тражио да остане анониман, рекао је да су украјинске снаге подељене на оне који су "натерани да се придруже и не знају ништа да раде" и оне који желе да се боре.

"Пију јер када се нађу на линији ватре почну да се питају не само кога убити већ и како остати жив. Када се врате желе да ублаже тај стрес и онда цена алкохола више није битна", објаснио је он.

Према његовој процени, око 40 одсто активних војника (вољних и невољних) пије. Многи се окрећу амфетамину и метадону како би остали будни данима.

"Сви то користе, сваки дан", објаснио је други војник који се представио као Валериј.

Цена дроге се креће од 20 до 50 долара по граму. У просеку, Украјинци узимају око пола грама дневно. Плус алкохол. Што, рекао је један од војника, доводи до ситуација да мортус пијани војних убије двојицу својих сабораца и пса. Други је убио двоје цивила и полицајца...

Валериј признаје да је редовно користио амфетамин јер се често дешавало да је на ротацији од пет до 25 дана без одмора. Још једна "омиљена" дрога Украјинаца је екстази који, као и све остало, набављају преко мафијашких вебшопова.

Валериј, који је тешко рањен почетком године, пожалио се да је оптуштен из војске без икакве финансијске помоћи, медље или војне картице. Не прима плату ни бенефиције. За операцију која би могла да му помогне да поново прохода, мора сам да плати више од 6.000 долара.

Пошто те паре нема, каже да трпи константне болове због чега се окренуо алкохолу. "Помаже ми да се опустим, смирим и заборавим."

Психијатријска болница у Харкову препуна је рањених војника. Један од њих - Андреј, остао је без ногу. Као дугогодишњи наркоман и даље има контакте и друге пацијенте снабдева екстазијем и марихуаном, док се лекари и сестре праве да то не примеђују.

Екстази је, каже, помагао и њему и другим пацијентима да се смири и заборави на своје проблеме. После лошег "трипа" окренуо се ка алкохолу због чега је сада нервозан и напет. Каже и да никакве психолошке или друге помоћи од власти нема.

"Најгори је страх, он никада не нестане", рекао је он.

image