Свет

"Економист": Терапија кетамином ослобађа украјинске војнике депресије и страха од смрти

Како тврде украјински психотерапеути и војни психолози, психоделици помажу да украјински војници превазиђу трауме и да се врате у борбу
"Економист": Терапија кетамином ослобађа украјинске војнике депресије и страха од смртиGetty © Ozge Elif Kizil

У Украјини је употреба кетамина у лечењу траума и посттрауматског синдрома код војника доживела неслућен процват, извештава британски "Економист".

Као лек за ментална обољења, кетамин је од 2017. године легалан у Украјини. Истраживања са употребом психоделика у лечењу анксиозности и депресије почела су још 50-их година у Америци. Раније су се психоделици изједначавали са озбиљним наркотицима, попут хероина, али су у многим земљама током протекле деценије постали легални.

Психотерапет Владислав Матреницки води приватну клинику у којој се користи кетамин за терапију пацијената, углавном војника, који пате од депресије, посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) или анксиозности.  

На овај начин је лечен и војни психолог Игор Холодило, који је евакуисао украјинске војнике почетком 2023. године, када је џип погођен гранатом. Холодило је задобио низ повреда, које су хируршки саниране, али лекари нису могли да излече његово муцање.

Холодило је, на предлог доктора Матреницког, одлучио да покуша са кетамином. Резултати су, како каже, били запањујући. После прве терапије, муцање је скоро нестало. После још пет сеанси престале су ноћне море и анксиозност.

Терапија кетамином није била лака, тврди он, али му је омогућила да се излечи: "Вратио сам се некој врсти нормалног живота. Осећао сам се благословено."

Једна сеанса у клиници Матреницког у Кијеву кошта 4.000 гривни или стотињак долара. Кетамин се пацијентима даје кап по кап, а терапија обично укључује од две до шест сеанси.

Војник који прихвата могућност смрти је много ефикаснији

Циљ терапије је, како каже доктор Матреницки, приступ подсвесним траумама украјинских војника. "Ми ослобађамо војнике емоционалног притиска", каже он и додаје да трећина пацијената који примају кетамин има "изузетно добре", а приближно још толико "прилично добре" резултате. Лоше реакције се обично манифестују као напади панике.

Матреницки тврди да терапија кетамином ослобађа стреса и криви ранији "совјетски приступ" зато што је одбацивао употребу психоделика у терапији. Постоји још неке тренутно забрањене супстанце, попут псилобицина из халуционгених гљива, са којим он жели да експериментише у терапији.

Посланици и званичници у Министарству здравља на ово гледају углавом са разумевањем, извештава "Економист". Директорка Војнорехабилитационог центра Ксенија Возњицина сматра да би коришћење псилоцибина могло да буде легализовано за шест месеци. У мају је овај центар спонзорисао конференцију о употреби психоделика у психотерапији.

Холодило сматра да би Украјина требало да користи психоделике и у борбама, јер они спречавају депресију код војника на првој линији. Такође, додаје он, употреба психоделика ослобађа војнике страха од смрти. "То је на уму сваког војника који иде на прву линију фронта, а такав страх их паралише. Војник који прихвата могућност да умре много је ефикаснији и има веће шансе да преживи."

Употреба психоактивних дрога у војсци у борби поставља многа забрињавајућа морална питања. Украјинска војска још није званично прихватила кетамин, али поједине јединице очигледно експериментишу са психоделицима.

image