Свет

"Интерсепт": Украјинска војска експериментише са забрањеним психоделиком ибогаином

Власти у Кијеву покушавају да обезбеде војницима забрањени психоделик ибогаин, који намеравају да користе на бојном пољу
"Интерсепт": Украјинска војска експериментише са забрањеним психоделиком ибогаиномGetty © John Moore

Украјинска војска је почела да експериментише са ибогаином, психоделичном дрогом која је у многим земљама, укључујући и САД, забрањена, преноси "Интерсепт".

Недавно је британски "Економист" писао да је у украјинској војсци употреба психоделика кетамин доживела неслућен процват. Кетамин се, према тврдњама овог листа, успешно користи у лечењу посттратуматског синдома, али и на бојном пољу, ради "смањења анксиозоности" и "превазилажења страха од смрти".

У експериментима са ибогаином, како наводи "Интерсепт", власти у Кијеву су започеле сарадњу са Ирвином Билом, једним од оснивача "Јипи покрета" и Омладинске партије у САД са краја 60-их. Бил је, како сам каже, још од почетка 70-их интензивно заинтересован за употребу ибогина.

Овај ватрени заговорник употребе ибогаина недавно је посетио Украјину. Приликом уласка у земљу, војни психолог Алексеј Скиртач му је обезбедио дозволу царинских власти, јер је Бил у Украјину унео психоделичну дрогу.

Бил је, наводно, ибогаином од зависности лечио и Хантера Бајдена, сина председника САД Џозефа Бајдена. Како тврди Бил, психоделик ибогаин, ако се примењује у "малим дозама", може помоћи у лечењу зависности и има огроман ефекат у "повећању спремности за борбу."

"Овим (украјинским) момцима треба нешто за трауматске повреде мозга", изјавио је недавно Бил. "Али, осим мене, нико други, очигледно, није вољан да са ибогаином иде у ратну зону."

Са његовим мишљењем сложио и војни психолог украјинских оружаних снага Алексеј Скиртач, који каже да је украјинској војсци "заиста потребан ибогаин, у што је могуће већим количинама."

Како је додао Скиртач: "Чак и ако се рат сада заврши, имаћемо превише `Рамбоа` који ће се вратити кући. И то ће бити много озбиљнији проблем него онај са којим се су суочиле САД када су се хиљаде ветерана вратиле из рата у Вијетнаму."

Примена ибогаина на првим линијама фронта

У недавном истраживању о ибогаину објављеном у научном часопису "Нејчр медисин опенс" тврди се да ова дрога може да помогне код "хроничне инвалидности изазване рањавањем."

Добробити третмана ибогаином наводно укључују "побољшања извршних функција без уочених штетних промена". Међутим, нежељени ефекти употребе ибогаина укључују кардиоваскуларни ризике, чак и опасност од срчаног удара.

Рик Доблин, шеф Мултидисциплинарног удружења за психоделична истраживања (МАПС), која представља водећу организацију за истраживање употребе психоделика у терапеутске сврхе, недавно је изјавио како је он "помогао у набављању медицинског ибогаина из Африке за украјинска војна истраживања."

Према Доблиновом мишљењу, ибогаин је "занимљива алтернатива екстазију." Међутим, ибогаин у вечим дозама може довести кориснике у стање интензивних халуцинација, што "није идеално за борбу."

Ирвин Бил је недавно изјавио да је амерички ветеран из Ирака Јон Лубецки неколико пута посетио Украјину и да је помогао Билу да успостави везе, укључујући и са Украјинским удружењем за истраживање психоделика.

На питање о ефектима ибогаина, Бил је рекао: "Ибогаин даје неописив осећај задовољства, а то је је веома важно за одржавање морала на бојном пољу."

Скиртач је, у писму упућеном украјинским имиграционим властима, написао да ће ибогаин у Украјини "наћи примену на првим линијама фронта."

У овом писму Скиртач тврди и да је украјинска војска, "на иницијативу Рика Доблина из Мултидисциплинарног удружења за истраживање психоделика, склопила уговор са Ирвином Билом о снабдевању болница и украјинске војске ибогаином."

Бил се окренуо Украјини након што се у децембру суочио са проблемима у Мексику. Ирвин Бил има и кривични досје у америчком Министарству за унутрашњу безбедност, због проблема везаних за употребу дрога.

Он се, убрзо након што је започео своје сумњиве послове у Украјини, вратио у САД, где је наводно ухапшен.

image