Свет

САД поздрављају победу сецесиониста на Тајвану, Кина позива Вашингтон да одмах исправи своје грешке

Ако Лаи инсистира на неодговорним сецесионистичким потезима, то ће приморати копнену Кину да ово питање реши силом, изјавио је неименовани кинески војни експерт
САД поздрављају победу сецесиониста на Тајвану, Кина позива Вашингтон да одмах исправи своје грешкеGetty © Drew Angerer

Кина је оштро критиковала америчког државног секретара Ентонија Блинкена зато што је честитао новом председнику Тајвана Лаи Чинг-теу на победи на изборима, извештава "Блумберг".

Питање статуса Тајвана све жешће дели две силе, САД и Кину, а односи око острва су постали нарочито напети после избора, на којима је победио сепаратистички кандидат.

Како је рекао портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин: "То је озбиљно кршење политичких обавеза које су преузеле САД: да одржавају само културне, комерцијалне и друге незваничне односе са регионом Тајвана."

Блинкенове честитке послале су "потпуно погрешан сигнал тајванским сепаратистичким снагама", додао је Ванг.

Портпарол кинеског министарства је изјавио да је Пекинг поднео дипломатску жалбу Вашингтону и да је Кина позвала "САД да одмах исправе своје грешке."

Блинкен је честитао Лаи Чинг-теу у понедељак, након што је он преузео дужност новог тајванског председника. Највиши амерички дипломата је нагласио да се "САД радују сарадњи са Лаијем" и "унапређењу заједничких интереса и вредности."

САД су најважнији политички и војни савезник Тајвана. Амерички председник Џозеф Бајден је више пута обећао да ће бранити острво уколико га Кина нападне.

Како су известили локални медији на Тајвану, у недељу је у Тајпеју одржан протест против политике сецесионистичке странке ДПП, чији је шеф Лаи Чинг-те. Демонстранти су позвали Лаија да обезбеди мир на острву и да се придржава принципа "Једне Кине".

Кина осуђује све државе које имају званичне везе са Тајваном, а кинески званичници стално наглашавају да острво сматрају делом Кине.

Лаи је у изјавама пре инаугурације тврдио да ће следити политику своје претходнице Цаи Инг-вен, укључујући и оријентацију ка САД.

У последње време кинеска Народноослободилачка армија (ПЛА) је интензивирала своје активности око Тајвана.

ПЛА редовно патролира и изводи борбене вежбе око острва ради заштите националног суверенитета и територијалног интегритета Кине, као и ради одвраћања сепаратиста, рекао је у недељу за кинески "Глобал тајмс" војни експерт из Пекинга, који је тражио да остане анониман.

Ако Лаи инсистира на неодговорним сецесионистичким потезима, то ће приморати копнену Кину да ово питање реши силом, а ПЛА је за то увек спремна, додао је овај експерт.

image