Свет

Американци признали: Русија производи брже и јефтиније гранате од НАТО земаља

Москва производи четири пута јефтинију муницију и то три пута брже од оних који подржавају Украјину на Западу, показује студија консултантске куће "Бејн енд компани"
Американци признали: Русија производи брже и јефтиније гранате од НАТО земаљаwww.globallookpress.com © Robert King/ZUMAPRESS.com

Русија је у стању да производи артиљеријске гранате много брже и јефтиније од оних који подржавају Украјину у САД и Европи, преноси "Скај њуз", позивајући се на студију консултантске куће "Бејн енд компани".

Према истраживању, заснованом на јавно доступним подацима, предвиђа се да ће руске фабрике произвести или обновити око 4,5 милиона комада муниције ове године, у поређењу са комбинованом производњом на Западу од око 1,3 милиона комада муниције, преноси "Скај њуз". То значи да Москва тренутно генерише више од три пута више артиљеријских граната него чланице НАТО-а.

Бројке консултантске куће "Бејн" сугеришу да је просечна цена производње руске гранате калибра 152 мм 1.000 долара, што је једна четвртина цене пројектила од 155 мм које користи НАТО, а чија је цена 4.000 долара.

Чињеница да производња граната у САД и ЕУ "заостаје" за Русијом представља "велики изазов" за украјинску војску усред сукоба са Москвом, нагласио је "Скај њуз".

Како преноси емитер, украјинске трупе се жале да могу да испале само једну на сваких пет граната испаљених са руске стране.

Пентагон је прошле јесени саопштио да планира да повећа производњу муниције од 155 мм са 28.000 на 100.000 месечно до краја 2025. ЕУ је у марту објавила да је њен циљ да повећа капацитет производње муниције на два милиона граната годишње током истог раздобља.

Током састанка са руководством руских предузећа одбрамбене индустрије протеклог викенда, председник Владимир Путин је рекао да је производња муниције у земљи повећана 14 пута, производња дронова четири пута, а монтажа тенкова и оклопних возила повећана три и по пута од почетка војне операције у Украјини у фебруару 2022.

"То је добар темпо, велики обим", нагласио је председник, додајући да производња војно-индустријског комплекса земље наставља да расте.

Москва је више пута упозоравала да је испоруке западног оружја и муниције Кијеву неће спречити да оствари своје војне циљеве, додајући да ће то само продужити сукоб и да би могло да повећа ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а.

image