Свет

Колико кошта једна граната за Украјину: Сарадник британског краљевског института открива војну тајну

Оно што посебно привлачи пажњу у овом случају јесте и цена појединачног пројектила
Колико кошта једна граната за Украјину: Сарадник британског краљевског института открива војну тајнуGetty © Hannah Beier

Током јучерашњег дана у појединим западним медијима појавила се вест да је НАТО потписао уговоре о набавци артиљеријских граната у калибру 155 мм вредан 1,2 милијарде долара. Убрзо је откривено и да ће део новопроизведене муниције бити испоручен Украјини, као и укупан број наручених граната.

Ово је открио Самуел Рамани, сарадник британског краљевског института – РУСИ, и познато је да се ради о 220.000 комада. Самим тим откривено је да једна артиљеријска граната у калибру 155 мм кошта око 5.400 долара, као и то да партнери Украјине из ЕУ и даље не намеравају да испуне своја обећања.

Наиме, европске државе су прошлог пролећа обећали да ће послати Кијеву милион артиљеријских граната, а према информацијама украјинских званичника до краја децембра достављено је свега 300.000, дакле непуна трећина.

Такође, очекује се да ће уговорена количина од 220.000 граната бити испоручена земљама чланицама НАТО тек крајем 2025. године. Све ово довољно говори о исцрпљености сопствених залиха, количини коју Украјина може очекивати, као и нивоу производних капацитета НАТО држава.

Оно што посебно привлачи пажњу у овом случају јесте и цена појединачног пројектила. Подсећања ради, у октобру 2023. године холандски адмирал и председавајући Војног комитета НАТО, Роб Бауер позвао је све чланице Алијансе да превазиђу протекционистичке тенденције и договоре се о јединственом стандарду за артиљеријску муницију, како би се повећала производња преко потребних граната у калибру 155 мм.

На тај начин би се према његовом схватању смањила цена граната, која је нагло скочила након почетка Специјалне војне операције. Он је такође апеловао да чланице престану да штите "националне произвођаче наоружања", чије пословање је упоредио са компанијама које праве штампаче.

"Произвођач се неће обогатити због штампача које прави, већ због мастила. Уколико направите артиљеријску муницију која одговара искључиво топу који ви правите, онда присиљавате купце да купују само вашу муницију."

Према тадашњој Бауеровој процени, цена једне артиљеријске гранате у калибру 155 мм, је пре почетка СВО била нешто више од 2.000 долара. Разлог за овакав скок може се објаснити потражњом која се нагло повећала и производним капацитетима који су остали на готово истом нивоу, тј. стопа производње није повећавана у складу са стопом потрошње. 

Стога државе у оквиру НАТО нису у стању да надоместе количину граната и испуне потребе украјинске војске, па тако нпр. једна Француска произведе 20.000 граната годишње, што Украјинци искористе за 3-4 дана. Тако је и норвешки произвођач "Намо" у новембру проценио да ће бити потребно "најмање 40 година да се произведе годишња количина неопходна за потрeбе Украјине и НАТО, као и да и Кијев и Алијанса могу остати без граната".

Упркос бројним најавама о ширењу производње, увођењу јединственог стандарда како би све гранате биле компатибилне са топовима и хаубицама у употреби и припремама за "свеобухватни рат са Русијом" који се све чешће најављује, ни ЕУ ни САД очигледно нису дорасле задатку.

Па тако уместо да одрже реч и испоруче 1.000.000 граната Кијеву, сви заједно поручују свега 220.000 комада муниције, а Украјина ће имати среће ако уместо преосталих 700.000 добије бар 70.000 граната.

image