Свет

Љути фармери спремају протест у Бриселу: Милитантнији од претходника, спремни да руше Зелени договор

Идеја пољопривредника је да преокрену ЕУ реформу "Зелени договор" и да блок виде на крајњој десној страни спектра
Љути фармери спремају протест у Бриселу: Милитантнији од претходника, спремни да руше Зелени договор© Luis Miguel Caceres/Getty Images

За 4. јун фармери опет најављују протест у Бриселу, али овог пута, за разлику од својих претходника који су у неколико наврата демонстрирали против еколошких планова Европске уније "Зелени договор", палећи сено, рушећи статуе жестоко се противећи полицији, ови важе за милитантне десничаре.

Потекле из земаља попут Холандије, Белгије, Немачке и Пољске, ове радикалне групе нарасле су у последњих пет година, тврдећи да бране пољопривреднике од политичког естаблишмента, за који тврде да хоће да их збрише, пише "Политико".

Охрабрени изборним успехом једне пољопривредне странке у Холандији која ће се придружити десничарској коалицији коју формира популиста Герт Вилдерс, идеја пољопривредника је да преокрену ЕУ реформу "Зелени договор" и да блок виде на крајњој десној страни спектра.

Дакле, ко су заиста љути фармери који долазе да продрмају Брисел?

Последња линија одбране

Најистакнутија од свих је Одбрамбена снага фармера (ФДФ), формирана од стране пољопривредника Марк ван ден Евера у Холандији у мају 2019. године, позната је по запаљивој реторици.

Странка је заживела са циљем да се бори против заузимања фарма свиња коју су планирали активисти за животиње.

ФДФ је постао познат као једна од две групе пољопривредника које су покренуле масовне протесте против владине политике да сузбије загађење од интензивног сточарства. Новоформирана десничарска коалиција коју предводи Вилдерс, у којој је Покрет пољопривредника-грађана (БББ), има место за столом.

Покрет је обећао је да ће преокренути политику затварања фарми и смањења сточног фонда. 

Марк ван ден Евер упоредио је проблеме холандских фармера са ситуацијом Јевреја током Другог светског рата.

Холандске антитерористичке власти су 2020. године укључиле ФДФ у свој годишњи извештај, описујући га као активистичку групу која подстиче поларизацију у друштву.

Истрага листа из Амстердама из 2021. године, открила је преклапање између чланова ФДФ-а на друштвеним медијима и завереника који шире антиваксерске теорије и упозорења о мрежама педофила.

ФДФ је прошле године формирао огранак у Белгији, који тврди да има подршку од око 4.500 појединаца. Белгијски ФДФ је играо активну улогу у демонстрацијама у Бриселу и другим деловима земље.

Сви уједињени

Немачки ЛСВ, односно Пољопривреда уједињује Немачку, основан је 2021.

Група је добила инспирацију холандских колега, а опробали су се у блокади путева тракторима (рачунајући и оне одржане ове године у Берлину) и у слању прикривених претњи прогресивним политичарима.

ЛСВ одржава пригушеније присуство на мрежи од ФДФ-а, али су се његови лидери суочили са оптужбама да су можда превише блиски главној странци крајње деснице у земљи, Алтернативи за Немачку (АфД).

Прошле године, главни портпарол ЛСВ-а, Ентони Роберт Ли, најављен је као говорник на догађају АфД-а, али се повукао усред таласа критика.

У разговору за "Политико", Ли је рекао да његова група не сарађује са АфД-ом, али није искључио могућност да се то догоди у будућности. Иначе, Ли се кандидује на европским изборима за другу десничарску странку, Слободни гласачи, која је део регионалне владе у Баварској покрајини.

"Многе ствари које АфД каже су истините и ја то подржавам, али истина је и да АфД никада није био у влади, тако да нису могли да се докажу. Али ја сам потпуно отворен за то", рекао је бивши падобранац и син британског војника.

По њему, групе попут АфД-а једноставно попуњавају вакуум који су оставиле традиционалне политичке партије које нису успеле да прокљуве у потребе људи.

"Људи који су вољни да гласају за АфД, нису националисти, десничари или било шта друго. Већини њих је вероватно само мука од читавог политичког система", поручио је  Ентони Роберт Ли.

image